woensdag, 8. augustus 2007 - 12:40

Politie voert charges uit tijdens wielernacht Surhuisterveen

Surhuisterveen

Zo voorbeeldig als dat de Lemsterweek afgelopen week verliep, zo misdragened was een deel van het publiek tijdens de wielernacht in Surhuisterveen. De politie moest in de nacht van dinsdag op woensdag meerdere malen ingrijpen en zelfs charges uitvoeren om de openbare orde in het dorp te herstellen.

Rond 3.00 uur was het al onrustig bij twee horecagelegenheden aan de Groningerstraat. Een 24-jarige inwoonster van Harkema werd mishandeld en wilde met een aantal vrienden de zaak rechtzetten. In een andere horecagelegenheid waren twee klanten uiterst vervelend. Zij werden door de beveiliging zo op straat gezet.

Deze twee incidenten werkten als een lont in een kruidvat.Er werd niet alleen onderling gevochten, al snel werd de politie ook belaagd door omstanders. Een 22-jarige inwoner van Kootstertille werd aangehouden, omdat hij een tot op heden onbekend gebleven persoon, die op de grond lag, diverse keren schopte. De man verzette zich hevig, waarbij de aanhouding ook nog eens bemoeilijkt werd omdat omstanders zich hinderlijk met de aanhouding bemoeide.

Er heerste een agressieve sfeer en er ontstonden steeds nieuwe schermutselingen. De openbare orde werd ernstig verstoord. Nadat met een megafoon het publiek gevraagd werd zich te verspreiden, heeft de politie uiteindelijk een linie gevormd, met twee hondengeleiders op de flanken.

Hierbij zijn verschillende kleine charges uitgevoerd met de korte wapenstok, de honden zijn alleen dreigend ingezet. Hierbij werd een 21-jarige inwoner van Harkema aangehouden voor belediging. Een 16-jarige inwoner van Rottevalle werd aangehouden omdat hij, ook na diverse vorderingen, weigerde weg te gaan. Hierna keerde de rust weer en verspreidde de groep van circa 50 stappers zich, de politie zette 16 agenten in.
Provincie:
Tag(s):