dinsdag, 10. juli 2007 - 14:37

Politie weet 'treinende' inbreker na 70 inbraken te betrappen

Heemstede

Met de aanhouding van een 46-jarige man zonder vaste woonplaats heeft de politie Kennemerland 70 inbraken opgelost. De man werd op 5 mei aangehouden in Heemstede en bleek na een ingesteld onderzoek verantwoordelijk voor veel misdrijven. De man had het met name voorzien op geld en waardevolle spullen die hij lopend mee kon nemen.

Opvallend was dat de man veel opereerde in de buurt van stations. De politie schat de totale waarde van de gestolen spullen op tienduizenden euro. De impact op de getroffen bewoners is, blijkt uit de ervaringen van de betrokken politiemensen, zeer groot. De man zit nog vast.

De politie in Heemstede had vanaf oktober 2006 veel last van inbraken in de buurt van het station Heemstede-Aerdenhout. Politiemensen hebben een onderzoek ingesteld waaruit bleek dat de inbreker(s) mogelijk met de trein naar Heemstede kwamen. Ze hebben gepost en zagen op 5 mei dat een man 's avonds laat met de trein arriveerde.

Opvallend was dat dezelfde man de volgende morgen met de eerste trein weg wilde rijden. Ze hebben de man gecontroleerd waarbij bleek dat hij in het bezit was van de nodige inbrekerswerktuigen en goederen die mogelijk van inbraak afkomstig waren. De 46-jarige verdachte is aangehouden en ingesloten.

Hij bleek in diverse politieregio's bekend te zijn als inbreker. Uit een ingesteld onderzoek naar zijn handel en wandel bleek dat hij zich al geruime tijd bezig hield met inbraken in woningen, bedrijven en restaurants in heel Nederland waaronder veel woningen in Heemstede en Haarlem.

Uit onderzoek bleek verder dat de man met de trein naar zijn verschillende werkplekken reisde. Hij opereerde in buurten rond NS-stations. Hij wist de woningen veelal binnen te dringen door gaatjes te boren in raamkozijnen. Uiteindelijk heeft de politie 70 inbraken kunnen bewijzen. Het gaat om 30 inbraken in Haarlem, 19 in Heemstede en Aerdenhout, 3 in Halfweg en 4 in Zaanstad.

Verder zijn van 18 inbraken in andere plaatsen in Nederland DNA-bewijzen gevonden waarmee de betrokkenheid van de verdachte bij inbraken kan worden aangetoond. De politie vermoedt dat de man nog veel meer inbraken op zijn geweten heeft maar kan dat niet bewijzen. De man zelf weigert iedere medewerking.

De verdachte ging goed voorbereid op inbrekerspad. De man had bij zijn aanhouding twee paar handschoenen, vier zaklampjes, een borstel, een hengsel van een emmer, twee schroevendraaiers, een accuboormachine met twee accu's en vier boortjes bij zich. Daarmee wist hij zich kennelijk voorzien van voldoende licht en gereedschap om ongemerkt binnen te kunnen dringen en zijn sporen te verbergen.

Opvallend was dat de man diverse keren een bezoek heeft gebracht aan de plaatsen waar hij inbrak. Hij verkende dan kennelijk de buurt en kwam na successen veelvuldig terug. Inbrekers werken vaker op deze manier. Als ze de buurt, huizen en vluchtroutes kennen, is het inbreken mogelijk eenvoudiger.

De politie stelt de gedupeerden van inbraken die door de verdachte zijn bekend middels een brief in kennis van de aanhouding van de man. In deze brief staat aangegeven hoe ze de geleden schade kunnen proberen te verhalen en zich kunnen wenden tot het slachtofferinformatiepunt.
Provincie:
Tag(s):