vrijdag, 7. september 2007 - 8:06

Politie zet motor in tegen rijdende bellers

Zaandam

Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft sinds vorige week een onopvallende motor tot haar beschikking om het handheld bellen beter aan te kunnen pakken. De politie maakte dit donderdag 6 september bekend. In twee dagen leverde de surveillances met de onopvallende tweewieler tientallen bellende bestuurders op de A10, A8 en A7 een boete van 130 euro op.

Rijdend bellen (met de telefoon in de hand) is sinds 2002 verboden. Het is gevaarlijk omdat het telefoneren de vaardigheid van de bestuurder beperkt en de aandacht van de bestuurder afleidt. De eerste helft van dit jaar werden er in Zaanstreek-Waterland, zonder dat er zeer gericht op gecontroleerd werd, al 1860 bellers bekeurd.

Landelijk worden er jaarlijks zo'n 120.000 bekeuringen uitgedeeld aan bellende automobilisten en naar schatting gebeuren er in Nederland per jaar zeshonderd ongevallen met letsel als gevolg van rijdend bellen. Uit onderzoek blijkt dat bellen tijdens het autorijden de kans op een ongeval aanzienlijk verhoogt. Wie de mobiele telefoon vasthoudt, vervijfvoudigt die kans. Handsfree bellen is iets veiliger, de kans op een aanrijding is dan 3,8 keer groter.

Het verbod geldt voor bestuurders van een motorvoertuig, bromfiets of brommobiel. Handsfree bellen is overigens ook gevaarlijk, maar wel toegestaan, evenals handheld bellen op de fiets. De hoogte van de bekeuring voor handheld bellen bedraagt 130 euro. Voor bestuurders van bromfietsen is dat 90 euro.
Provincie:
Tag(s):