vrijdag, 7. september 2007 - 9:31

Politierechter veroordeelt betrokkenen vechtpartij Ondiep

Utrecht

De politierechter heeft 22-jarige man, een 28-jarige man en een 17-jarige jongen veroordeeld wegens openlijke geweldpleging tegen twee mannen in de Utrechtse wijk Ondiep, op 11 maart dit jaar. Een vierde verdachte werd vrijgesproken.

De rechter legde het drietal werkstraffen op van respectievelijk 100, 100 en 60 uur, met aftrek van voorarrest. Het OM verdacht het viertal ervan te hebben deelgenomen aan een vechtpartij die voorafging aan het schietincident diezelfde avond, waarbij een inwoner van de wijk Ondiep kwam te overlijden. De rechter benadrukte dat de verdachten niet verantwoordelijk worden gehouden voor de escalatie die later die avond plaatsvond in de wijk. De gevolgen van de vechtpartij waren voor de verdachten niet te voorzien, aldus de rechter.

De rechter legde lagere straffen op dan geëist. De officier van justitie had openlijke geweldpleging tegen drie personen ten laste gelegd. De rechter achtte dit ten aanzien van twee personen bewezen.

Het beroep op noodweer(exces) door de raadslieden verwierp de rechter. Er was volgens de rechter geen enkel aanknopingspunt dat het slaan en schoppen door de verdachten noodzakelijk was om zichzelf te verdedigen tegen de slachtoffers. De rechter neemt het het drietal kwalijk dat zij zijn doorgegaan met slaan en schoppen, terwijl de twee slachtoffers al weerloos op de grond lagen.
Provincie:
Tag(s):