donderdag, 14. juni 2007 - 13:19

Portugal geklopt met 2-1

Oranje Onder 21 heeft zich geplaatst voor de Olympisch Spelen volgend jaar in Peking. De ploeg van trainer Foppe de Haan wist heel knap van Portugal te winnen (2-1) en bereikte zo ook de halve finale van het EK.

Nederland begon zonder de definitief afgevallen Ismail Aissati, maar met de in zijn plaats spelende Otman Bakkal. Trainer Foppe de Haan liet zijn ploeg opnieuw in het 4-1-2-1-2 systeem opdraven.

Jong Oranje begon slordig aan de wedstrijd. Royston Drenthe leed balverlies, Ryan Donk werkte niet goed weg en Moutinho kreeg een flinke schietkans. De middenvelder stond echter buitenspel en Nederland kwam goed weg.

Donk had in de 5e minuut revanche op zijn slippertje kunnen nemen door een bijna niet te missen kans in een goal om te zetten. De verdediger zag de bal echter te laat aan komen en zijn inzet ging huizenhoog over.

In de 12e minuut was het opnieuw een knulligheid aan de kant van Jong Oranje dat de Portugezen een mogelijkheid bood. Gianni Zuiverloon verspeelde de bal aan de gevaarlijke Moutinho en zijn pass vond bijna het andere grote talent Nani. Gelukkig konden Vlaar en Drenthe opruimen. Aan de andere kant was Maceo Rigters dichtbij de 1-0, maar zijn harde schot miste richting.

Veertien minuten later kreeg Drenthe een prima kans, maar zijn schot ging over. In de 33ste minuut kwam Oranje alsnog op voorsprong. Ryan Babel stuurde Rigters weg, maar de pass leek te hard. De spits van NAC Breda was toch sneller bij de bal dan doelman Ribeiro en ging over de knie van de goalie. Er was geen opzet in het spel, maar een overtreding was het wel. De terecht toegekende penalty werd benut door Babel. Kort daarna kreeg Nederland ook slecht nieuws te horen. Keeper Boy Waterman moest zich laten vervangen vanwege een rugblessure en Kenneth Vermeer kwam het veld op.

Rigters speelde opnieuw een hoofdrol in de 44ste minuut. Hij rende weer sneller dan iedereen dacht en gleed de bal voorbij Ribeiro. Die schuiver belandde echter op de paal en de rebound was niet besteed aan Julian Jenner, omdat PSV-er Manuel da Costa goed ingreep. Jong Oranje mocht trouwens niet mopperen vlak voor rust. Jong a Pin schoffelde Moutinho in het strafschopgebied onderuit, maar scheidsrechter Kircher durfde geen penalty te geven. Zodoende kon Nederland met een 1-0 voorsprong gaan rusten.

In de tweede helft werd de opnieuw teleurstellende Jenner vervangen door Roy Beerens. Jong Oranje ging vervolgens vrolijk verder met aanvallen. In de 53ste minuut kopte Bakkal op knappe wijze in, nadat Drenthe hard had voorgezet. Zijn stoot ging echter naast. In de 59ste minuut mocht ook Vermeer een keer in actie komen, nadat Hugo Almeida een harde knal op zijn doel afvuurde. De doelman pakte het leer echter koeltjes. De bondscoach Cruceiro werd het allemaal te veel en na aanhoudelijk commentaar op de vierde man werd hij door de arbiter naar de tribune verwezen.

Zo zag de coach niet dat Rigters in de 74ste minuut het duel leek te beslissen. De aanvaller tikte beheerst binnen nadat Drenthe uitstekend had doorgezet aan de linkerkant en een prima assist afleverde. Terwijl de Oranje-fans al een feestje vierde, maakte Veloso het nog spannend. Vermeer had geen antwoord op de schitterende vrije trap van de middenvelder. Zo moest Nederland nog dertien adembenemende minuten doorstaan.

Portugal kreeg nog wel wat kleine kansjes, maar Oranje wist stand te houden. Zo plaatste het elftal van De Haan zich voor de halve finale van het EK én de Olympisch Spelen volgend jaar in China. Nederland was vijftig jaar geleden voor het laatst aanwezig op de OS.