zaterdag, 14. juli 2007 - 14:12

Prachtige uitzichten op Eindhoven Ballooning

Eindhoven

Na een regenachtige eerste dag op Eindhoven Ballooning konden gisteren dan toch eindelijk zo'n 30 heteluchtballonnen het grote luchtruim kiezen. Het weer was helemaal opgeklaard in tegenstelling tot de eerste dag die troosteloos regenachtig was.

Ongeveer honderd passagiers hebben zich vrijdagavond gemeld bij de ballonvaarders. Rond acht uur werden de eerste ballonnen opgezet. Ballonvaarder Aart Jan Troost vaart met een wel erg bijzondere ballon. De ballon heeft de vorm van een pauw. Een "Special Shape"legt Troost uit. Troost kocht de ballon een poosje geleden en heeft nu vijf ballonnen.

Even later mogen we instappen. De brander vuurt nog wat hitte af in de ballon en langzaam maar zeker beginnen we te schuiven. Piloot Troost moedigt enthousiast het publiek aan dat daarop luidkeels begint te juichen en te zwaaien. Niet veel later zitten we op een aardige hoogte en kan er genoten worden van het fraaie uitzicht.

Troost vaart voor zijn brood. Op de vraag hoe vaak hij dit doet, is het antwoord: "Dagelijks". "We zijn bijvoorbeeld onlangs naar Dubai geweest. Daar moesten we rijke sjeiks meenemen in de ballon". Aart Jan Troost was vroeger akkerbouwer en vloog zo'n 25 jaar met een zweefvliegtuig. Toen de luchtballon om de hoek kwam, wist hij het. Hij wilde gaan ballonvaren. Inmiddels verdient hij zijn brood met het ballonvaren.

Ondertussen varen we over het Eindhovense stadsdeel Woensel richting Son en Breugel. Ontelbare mensen kijken toch eens naar boven wat voor een wonderlijke ballon overvliegt. Sommige roepen luidkeels naar ons en zwaaien dat het een lieve lust is. Bij het passeren van de snelweg A50 laat een voorbijgaande vrachtwagen even zijn luchthoorn schallen.

Troost zoekt ondertussen naar een plek om te landen. Het spreekt vanzelf dat voor het landen naar een geschikte plaats moeten worden gezocht. We varen over wat weilanden maar de meeste staan vol met maisgewas en sperzieboontjes. Even verderop bij Sint Oedenrode ziet onze piloot een pas gemaaid veld van een boer. Hij mikt met uiterste precisie zijn ballon op het veld en niet gek veel later staan we op de grond.

De eigenaresse van het veld, mevrouw Biggelaar-Voets had het al zien aankomen. Eerder vertelde Troost weinig problemen te hebben met boeren. "Het scheelt dat ikzelf ook boer ben geweest, maar over het algemeen zijn er weinig problemen. Zolang je niet in het gewas of tussen de dieren landt, vinden ze het vaak prachtig en een hele eer om zo'n fraaie ballon in de tuin te krijgen", lacht Troost.

De eigenaresse beaamt een en ander. Ook de kinderen vinden het mooi en helpen om de ballon leeg te laten lopen en op te ruimen. Biggelaar-Voets vertelde dat het de vijfde ballon is, die bij haar in het veld land.... Heel toepasselijk.. de weg aan ons landingsplekje heet.... "Landingsweg".
Provincie:
Tag(s):