vrijdag, 29. juni 2007 - 12:44

'Priester' licht mensen voor duizenden euro's op

Amsterdam

De politie in Amsterdam waarschuwt voor een man die zich voordoet als priester en afgelopen week al twee mensen geld heeft weten af te troggelen met een goocheltruck, bedoeld voor twee goede doelen.

Op de Ceintuurbaan wist de ‘priester’ donderdag van één van de slachtoffers duizenden euro’s afhandig te maken. Vorige week raakte een ander slachtoffer op het Museumplein door dezelfde truc enkele honderden euro’s kwijt.

De oplichter spreekt willekeurig mensen aan die net een winkel verlaten. In zijn verhaal vertelt hij dat zijn overleden broer een erfenis heeft achtergelaten met de opdracht veel geld aan goede doelen te schenken. Aan zijn slachtoffers vraagt hij of zij een goed doel weten. Nadat er een naam van een goed doel is gegeven toont de oplichter een stapel bankbiljetten die in een zakdoek zitten. Vervolgens is het de bedoeling dat de slachtoffers geld opnemen om ook hun goede intentie te tonen en geld aan een goed doel geven.

De slachtoffers nemen geld op bij de bank of geldautomaat en stoppen hun geld bij het geld van de oplichter in de zakdoek. Dan maakt deze een paar bewegingen met de zakdoek en overhandigt deze aan de slachtoffers met het verzoek om het geld naar het goede doel over te maken. Omdat de “priester� weggaat om te bidden en zijn overleden broer gaat vertellen dat zijn geld in goede handen is, is zijn verzoek om een uurtje te wachten met het openen van de zakdoek.

Als de slachtoffers de zakdoek uiteindelijk openen zitten er slechts stukjes krant in en het geld is verdwenen. Kortom de “priester� blijkt een oplichter die kennelijk met een goocheltruc het geld achterover drukt. De wijkteamrecherche heeft de zaak in onderzoek.
Provincie:
Tag(s):