donderdag, 6. september 2007 - 9:33

Prijs van groenten, kleding en bloemen doen inflatie flink dalen

De inflatie is in augustus 2007 uitgekomen op 1,1 procent. Dat is 0,4 procentpunt lager dan in juli. Toen lagen de consumentenprijzen gemiddeld 1,5 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie is in 2007 niet eerder zo laag geweest. Dit blijkt donderdag uit het consumentenprijsindexcijfer van het CBS.

Inflatie lager door groenten, bloemen en kleding
De daling van de inflatie in augustus is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkelingen bij verse groenten, kleding, bloemen en planten. Samen hebben deze producten een neerwaarts effect op de inflatie van ongeveer 0,3 procentpunt. Groenten, kleding, bloemen en planten kunnen door seizoeneffecten sterk in prijs fluctueren.

De prijzen van verse groenten lagen in augustus gemiddeld 3,8 procent lager dan een jaar eerder. In juli waren verse groenten nog fors duurder dan vorig jaar in dezelfde maand. Bloemen en planten waren in augustus gemiddeld 1,2 procent goedkoper dan vorig jaar.

In juli lagen de prijzen van bloemen en planten nog een kwart hoger dan een jaar eerder. Kleding was in augustus 2,5 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is lager dan in juli, wat ook een verlagend effect op de inflatie heeft.

Inflatie in Nederland fors lager dan in de eurozone
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in augustus ook gedaald naar 1,1 procent. In juli bedroeg de Nederlandse inflatie volgens de HICP nog 1,4 procent.

Volgens een voorlopige raming van Eurostat is in augustus de inflatie van de eurozone gelijk gebleven op 1,8 procent. Daardoor ligt de inflatie in Nederland nu 0,7 procentpunt lager dan gemiddeld in de eurozone. De Nederlandse inflatie is daarmee in augustus dus fors lager dan gemiddeld in de eurozone.
Categorie:
Tag(s):