maandag, 23. april 2007 - 20:14

Prinses Laurentien beschermvrouwe van Amsterdam Wereldboekenstad.

Amsterdam

Carolien Gehrels, wethouder van Kunst en Cultuur in amsterdam maakte vandaag op de World Book & Copyright Day, bekend dat Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden beschermvrouwe van Amsterdam Wereldboekenstad is.

Amsterdam Topstad, een speciaal programma van de gemeente Amsterdam, draagt € 700.000 bij aan Amsterdam Wereldboekenstad. Dit evenement, met als thema OPEN BOEK, wordt van 23 april 2008 t/m 22 april 2009 georganiseerd. Annie M.G. Schmidt, Spinoza en Anne Frank zijn gekozen als iconen.

Prinses Laurentien was vanmiddag aanwezig bij de eerste presentatie van Amsterdam Wereldboekenstad in de raadzaal van het stadhuis van Amsterdam. Zij onthulde het logo waarmee Amsterdam Wereldboekenstad vanaf vandaag naar buiten treedt.

Amsterdam Topstad is een speciaal economisch samenwerkingsprogramma van de gemeente om de stad terug te brengen in de top-5 van Europese vestigingssteden. Voor Amsterdam Wereldboekenstad is een bedrag van € 700.000 vrijgemaakt.

Spinoza, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt zullen als iconen voor Amsterdam Wereldboekenstad fungeren. Ze hebben alle drie in Amsterdam gewerkt en staan voor wat Amsterdam Wereldboekenstad wil uitdragen en bieden: een programma voor een zo breed mogelijk publiek, van jong tot oud, van leek tot professional.

Amsterdam Wereldboekenstad zal worden geopend met een groots festival aan het IJ. Andere activiteiten zijn bijvoorbeeld ‘Poëzie in het Park’, een letterenbazaar, internationale symposia en workshops, grote visualiseringsprojecten in de stad, eigenzinnige experimentele programma’s onder de noemer ‘De Republiek’ en de Nacht van het Boek.

Amsterdam Wereldboekenstad werkt daartoe samen met vele partners, zowel op lokaal (zoals OBA, IDFA, Concertgebouw) als nationaal niveau (Stichting Lezen, CPNB, Stichting Lezen & Schrijven).

Als leidraad voor alle activiteiten geldt het thema OPEN BOEK. Boeken zijn de logische drager van cultuur en vrijheid van uiting. Bovendien is het een uitnodiging aan een ieder om met een open blik deel te nemen aan dit boekenfestijn.

De UNESCO wees Amsterdam aan als opvolger van Bogotá. Reden voor de verkiezing was het actuele thema, het internationale programma en de grote betrokkenheid van partijen in de stad. De hoofdstad heeft een rijke traditie als open boekenstad. Al sinds de Gouden Eeuw is het een vrijplaats voor denkers, filosofen en schrijvers. Nog steeds is het de zetel van grote uitgeefhuizen en drukkerijen en wonen en werken er vele schrijvers.

Meer informatie over Amsterdam Wereldboekenstad, activiteiten en partners is te vinden op www.amsterdamwereldboekenstad.nl
Provincie:
Tag(s):