donderdag, 21. juni 2007 - 13:20

Proef de smaak van het platteland

Nijmegen

Op 24 juni vindt voor de vijfde keer het Streekgala plaats. Agrarische bedrijven in het buitengebied in de regio Nijmegen/Kleef stellen deze zondag van 10.00 tot 17.00 uur langs vijf speciaal gecreëerde fietsroutes hun deuren open voor publiek. Onder de noemer Buitenhof Nijmegen staat het Streekgala dit jaar in het teken van ‘Gezonde Stad Nijmegen ’07.’

Nijmegen zet gezond leven dit jaar in de schijnwerpers. Eén van de vele activiteiten in het teken van het themajaar is Buitenhof Nijmegen, een extra uitbreiding van het Streekgala, met twee routes aan de zuid- en westzijde van de stad. Buitenhof vertegenwoordigt diverse aspecten van gezond leven: gezonde en verantwoorde voeding, natuur, bewegen en ontspanning. Vijf verrassende fietsroutes verbinden de stad met haar groene omgeving, waar gezonde kwaliteitsproducten worden geproduceerd.

Voor dit vijfde Streekgala, het eerste lustrum, zijn vijf nieuwe fietsroutes samengesteld. Voor het eerst zijn er twee routes ten zuidwesten van Nijmegen: rond Overasselt/Heumen en rond Wijchen. Ten oosten van Nijmegen (en net over de Duitse grens) zijn er drie routes: bij Groesbeek, rond Kranenbrug en in de Ooijpolder.

De fietstochten voeren langs agrarische bedrijven in het afwisselende landschap van het Rijk van Nijmegen.

Dit jaar stellen 36 bedrijven hun veelal agrarische activiteiten open voor publiek. Bezoekers kunnen kennismaken met de ondernemers en met eigen ogen zien hoe gezonde en smaakvolle streekproducten gemaakt worden en hoe boeren en tuinders het landschap beheren en onderhouden. Het publiek is van harte welkom bij melkveebedrijven, een hertenfarm, een champignonkwekerij, een pompoenkwekerij, varkens- en kippenbedrijven, een wind- en zonne-energiebedrijf, wijnbouw, een kaasboerderij, een maïsdoolhof, recreatieboerderijen, schapenscheerders en een zandbouwbedrijf. Ook voor kinderen zijn er activiteiten en attracties aanwezig.

Het Streekgala wil mensen letterlijk en figuurlijk de smaak van het platteland laten proeven en beleven. Op de fiets genieten van het gevarieerde natuurlijke landschap. Ervaren dat de buitenhof om de hoek van stad en dorp ligt en veel moois en lekkers te bieden heeft. De Buitenhof van Nijmegen is een uitnodigende loper van de stad naar de wijde omgeving.

Het Streekgala is een van de activiteiten van het project Grenzeloos Vermarkten! In dit project werken boeren uit Nederland en Duitsland samen om het marktgericht ondernemen in het Euregiogebied Rijn-Waal te versterken en zo een economisch gezond en aantrekkelijk platteland te behouden.
Provincie:
Tag(s):