maandag, 16. april 2007 - 8:01

Proef met huisverbod lijkt een succes

Den Haag

De proef waarbij daders van huiselijk geweld tijdelijk hun huis uit moeten blijkt een succes. De proef startte twee maanden geleden in Groningen, waarna snel meerdere gemeenten volgden.

De mannen die zich hadden schuldig gemaakt aan huiselijk geweld, werden gevraagd om tien dagen hun huis te verlaten en daarnaast mee te werken aan een agressietraining.

Vanaf maandag 16 april begint een landelijke campagne en komt er een speciaal telefoonnummer waar zowel slachtoffers als daders voor advies terecht kunnen in geval van huiselijk geweld.

De publiekscampagne tegen huiselijk geweld “Nu is het genoeg. Help jezelf. Help de ander.� heeft als doel om mensen die met huiselijk geweld in aanraking komen, ertoe te bewegen hulp te zoeken. In spotjes op radio en televisie worden het nieuwe, landelijke telefoonnummer voor advies en hulp 0900-1262626 en de website www.steunpunthuiselijkgeweld.nl onder de aandacht gebracht.

In veel huishoudens komt huiselijk geweld voor. Geschat wordt dat het om ongeveer 500.000 incidenten per jaar gaat. Omdat professionele hulp van buiten vaak noodzakelijk is om huiselijk geweld te stoppen, komt het kabinet met deze brede publiekscampagne.

Om de toegankelijkheid van de hulpverlening te vergroten, wordt één landelijk telefoonnummer geintroduceerd. Slachtoffers, maar ook plegers, familieleden, buren of familie, kunnen voor hulp en advies anoniem naar het nummer 0900-1262626 bellen.

Op de nieuwe website wordt uitgelegd waarom bellen verstandig is en hoe bij huiselijk geweld hulp kan worden geboden. Ook kunnen slachtoffers van huiselijk geweld via deze website in contact komen met lotgenoten en is een zoekfunctie beschikbaar voor het vinden van hulpverlening in de eigen regio.
Provincie:
Tag(s):