zondag, 2. december 2007 - 9:41

Proef met inzameling kunststof flessen verloopt goed

Heemstede

In de periode juli-september 2007 is de hoeveelheid ingezamelde kunststof gemeten die werd ingezameld in de regio. Vanuit de 11.000 huishoudens in Heemstede is in totaal 4300 kilo ingezameld bij 7 (winkel)locaties en 2 locaties bij verenigingen/scholen.

In de proefgemeenten Aalsmeer en Diemen is respectievelijk 4040 en 1440 kilo ingezameld in de verzamelcontainers. De mate van vervuiling ligt in Heemstede iets hoger ligt dan in de twee andere gemeenten doordat inwoners ook afval in de bakken hebben gegooid dat hier niet voor bedoeld is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld papier en andere soorten kunststof.

Per 100 kilo plastic is een vervuilingsgraad gemeten van 5,7 kilo. In Aalmeer en Diemen waren deze hoeveelheden respectievelijk 4 en 4,4 kilo. In verhouding tot de hoeveelheid ingezameld plastic is dit niet veel en gelukkig is dit afval makkelijk te scheiden van het plastic. De reacties van inwoners van Heemstede op de inzameling van kunststof is overwegend positief.

Van de gescheiden ingeleverde plastic flessen en flacons worden nieuwe flessen gemaakt, maar ook bijvoorbeeld tennisballen en fleecetruien. Het plastic blijft 'in de kringloop'. Plastic afval is dan ineens geen afvalproduct meer, maar een nieuwe grondstof! Door het recyclen van plastic is dus minder aardolie nodig om nieuw plastic te maken! Aardolie is de grondstof van plastic.
Provincie:
Tag(s):