dinsdag, 16. oktober 2007 - 12:49

Proef nieuw lichtconcept in Katlijk en omstreken

Katlijk

Bijna een jaar geleden is in de gemeente Heerenveen een nieuw lichtconcept gepresenteerd op de Bisschoplaan in Katlijk. Gezien de vele positieve reacties heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerenveen besloten de proef grootschaliger aan te pakken in het buitengebied van de gemeente.

Het nieuwe lichtconcept bestaat uit zogenaamde ‘lichtbakens’ op zonne-energie voor de voetgangers en fietsers en reflecterende bakens voor het autoverkeer. Dit nieuwe alternatief voor de traditionele verlichting (lantaarnpalen) zorgt voor een enorme energiebesparing (veel minder CO2 uitstoot), minder lichthinder, minder lichtvervuiling en is ook nog goedkoper.

De proef start op 27 oktober, het begin van de wintertijd tijdens ‘de Nacht van de Nacht’ en eindigt na de winter, als we weer terug gaan naar de zomertijd. Enkele dagen voor de start van de proef zullen vervolgens alle lantaarnpalen die buiten de bebouwde kom staan uitgeschakeld worden. De lantaarnpalen blijven gedurende de proef staan zodat deze weer ingeschakeld kunnen worden wanneer het nieuwe lichtconcept niet blijkt te werken.
Provincie:
Tag(s):