maandag, 16. juli 2007 - 14:13

Proef om bijstandsouders aan het werk te krijgen

Den Haag

Vijftien gemeenten doen vanaf september dit jaar mee aan een proef om alleenstaande ouders in de bijstand te prikkelen om (meer) te gaan werken. De proef geldt voor alleenstaande ouders die in deeltijd (gaan) werken en een kind onder de 16 jaar verzorgen.

Zij krijgen vanaf september 100 euro per maand extra als stimulans om (meer) te gaan werken en de mogelijkheid te bieden arbeid en zorg voor kinderen te combineren. Dat staat in een besluit van staatssecretaris Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

De toelage was aanvankelijk 66 euro per maand. Het kabinet heeft op verzoek van de Tweede Kamer het bedrag verhoogd naar 100 euro. Het hogere bedrag is een compensatie voor het feit dat mensen die (meer) gaan werken in de proef geen geld van de belasting terugkrijgen. Dit krijgen zij wel als de Wet voorzieningen arbeid en zorg alleenstaande ouders (Wet Vazalo) echt in werking treedt.

Het kabinet heeft besloten eerst in een aantal gemeenten proef te draaien voordat de nieuwe wet landelijk ingaat. De gemeenten die deelnemen aan het experiment zijn: Almere, Amersfoort, Boxmeer, Breda, Den Haag, Enschede, Hellendoorn, Hengelo, Leeuwarden, Leiden, Ooststellingwerf, Utrecht, Vlagtwedde, Weststellingwerf en Zwolle. Zij vormen een afspiegeling van alle Nederlandse gemeenten. De proef moet duidelijk maken of alleenstaande ouders inderdaad (meer) gaan werken. Met het tijdelijk Besluit experiment WWB (Wet werk en bijstand) alleenstaande ouders loopt het kabinet vooruit op de beoogde invoering op 1 januari 2009 van de Wet Vazalo.
Categorie:
Tag(s):