donderdag, 8. november 2007 - 19:55

Provincie gebruikt LED verlichting in ANWB borden

Maastricht

De Provincie Limburg past sinds enkele maanden LED verlichting toe in ANWB bewegwijzering langs provinciale wegen. Deze bewegwijzering bestaat uit lichtwegwijzers: de lichtbakken met tekstplaten die aan masten worden bevestigd.

Na een testperiode is gebleken dat de LED verlichting 33% zuiniger is dan de huidige TL buizen. De verwachte levensduur is vijf tot tien jaar langer. De aanschafkosten zijn vrijwel gelijk aan die van de TL buizen.

De Provincie Limburg loopt met het gebruik van deze energiezuinige verlichting landelijk voorop en roept de gemeentes op om ook voor deze verlichting in de bewegwijzering te kiezen.

Naast een lange levensduur en energiebesparing geeft LED verlichting ook een natuurlijker licht dan TL licht. Overdag is er geen verschil te zien tussen de lichtbakken met TL of die met LED verlichting, maar ‘s avonds valt de LED verlichting op door het heldere licht.

De ontwikkeling van LED verlichting in de openbare verlichting is nog in de ontwikkelfase. De lichtopbrengst is op dit moment nog onvoldoende om deze als straatverlichting te gebruiken. De Provincie houdt deze ontwikkeling in de gaten.
Provincie:
Tag(s):