woensdag, 14. november 2007 - 15:35

Provincie ondersteunt paddo-onderzoek

Maastricht

Gedeputeerde Staten gaat onderzoek steunen naar het effect van paddestoelen op het voorkomen van hart- en vaatziekten. Daarvoor kent zij een provinciale bijdrage van € 110.075,- toe aan Stichting Innovatiecentrum Gezonde Voeding. De totale kosten van het project bedragen € 386.750,-.

Het geld wordt gebruikt voor toegepast onderzoek naar het effect van paddestoelglucanen op het cholesterol- en bloedsuikergehalte van de mens. Uit onderzoek naar glucanen in andere natuurlijke gewassen – zoals haver – is namelijk gebleken dat de stof een verlagende werking heeft. Wanneer paddestoelglucanen eenzelfde positief effect hebben op het cholesterol- en bloedsuikergehalte, kunnen paddestoelen bijvoorbeeld gebruikt worden als industriële grondstof voor voedingssupplementen.

De doelstelling van het project is tweeledig: het wil de rentabiliteit van paddestoelen verhogen en daarmee een impuls geven aan productvernieuwingen in de regio Noord- en Midden Limburg. Daarnaast moet het project leiden tot de ontwikkeling van nieuwe, gezonde producten die een bijdrage kunnen leveren aan verbetering van de volksgezondheid.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door de Universiteit Maastricht en Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Bij positieve resultaten vindt tevens marktstudie plaats naar de verwerking van de stof in cholesterol verlagende voedingsmiddelen op de consumentenmarkt. Dit moet uitwijzen in welke producten de werkzame stof kan worden verwerkt.
Provincie:
Tag(s):