zondag, 29. april 2007 - 16:13

PSV kampioen van Nederland

PSV is de nieuwe kampioen van de Eredivisie, seizoen 2006/2007 na een zinderende laatste speelronde. De Eindhovenaren wonnen 5-1 van Vitesse, waar Ajax 2-0 won van Willem II en AZ met 2-3 verloor van Excelsior.

De bizarre slotfase van de competitie heeft een passend slot gekregen. Waar niemand eigenlijk nog rekening mee hield, is toch gebeurd: PSv mag zich weer een jaar landskampioen noemen. De Eindhovenaren wonnen hun thuisduel tegen Vitesse met 5-1. PSV ging hierdoor Ajax op doelsaldo voorbij, de Amsterdammers wonnen in Tilburg met slechts 2-0 bij Willem II. AZ kwam al vroeg met 10 man te staan, door een rode kaart voor keeper Waterman. Met een man minder werd met 3-2 verloren van Excelsior.

De twintigste landstitel voor PSV kwam dus enorm onverwacht. De grote voorsprong die de club in de winterstop had op de concurrentie, was immers helemaal teniet gedaan. Maar PSV begon fel en binnen tien minuten stond een 2-0 voorsprong op het scorebord. Na een enorme blunder van Gomes deed Vitesse snel iets terug. Doordat de doelman een vrije trap van Janssen makkelijk doorliet, werd de marge weer één.

Na de thee was het weer PSV wat de klok sloeg. Koné kreeg enkele goede kansen, maar de bal ging er nog niet in. Het was wachten tot de 59e minuut, toen Afellay de 3-1 scoorde. Hij passeerde Velthuizen, die de tweede helft in het veld was gebracht als vervanger van Stojkovic. Doordat Farfan en Cocu ook nog een goal maakten, ging het Ajax voorbij op doelgemiddelde. De 5-1 bleek precies genoeg en zo klom PSV op de laatste speeldag van de 3e naar de 1ste plek.