zondag, 23. september 2007 - 17:10

PSV niet onder de indruk van ontredderd Feyenoord

De teenblessure van Ibrahim Afellay is op paradoxale wijze een 'geluk bij een ongeluk' voor PSV. De afwezigheid van de (bal)gevoelige middenvelder bezorgt Kenneth Perez een basisplaats als 'nummer tien' en de Deen beschaamt het gegeven vertrouwen bepaald niet.

Vooral de combinatie met Jason Culina blijkt een gouden greep te zijn. Tegen CSKA Moskou blonken de twee al uit, tegen Feyenoord waren ze zelfs hoofdverantwoordelijk voor de ruime thuisoverwinning: 4-0. De Eindhovenaren zijn hierdoor voorlopig gedeeld koploper in de Eredivisie.

Koeman liet zijn PSV in een 4-1-2-1-2 opstelling beginnen. Timmy Simons, Culina en Edison Mendéz moesten Perez uit de wind houden, zodat de twee spitsen Jefferson Farfán en oud-Feyenoorder Danko Lazovic op hun wenken bediend konden worden. Danny Koevermans, goed voor een basisplaats in de twee voorgaande wedstrijden, nam plaats op de bank.

PSV en Feyenoord vingen elkaar in de zone op, waardoor gek genoeg Perez en de eveneens balverliefde Nuri Sahin veel vrijheid kregen. Zij weten wel raad met tijd en ruimte en het was dus ook niet zo gek dat er in de eerste helft veel kansen én doelpunten te bespeuren waren. Ook veel persoonlijke fouten maakten er een golvende eerste 45 minuten van. Farfán kon in de 17e minuut doorlopen naar doelman Henk Timmer na een slippertje van ex-PSV-er Kevin Hofland. De inzet van de Peruviaan ging naast. Zeven minuten later trapte Eric Addo in kansrijke positie over een vrije trap heen. De rebound werd door Simons op Giovanni van Bronckhorst geschoten.

In de 35ste minuut viel de eerste goal van de wedstrijd. Perez schoot prachtig diagonaal binnen, nadat Hofland en Lazovic de voorzet van Culina misten: 1-0. Een minuutje later stuitte De Guzman op Gomes. Een dure misser bleek achteraf, want Mendéz tekende in de 39ste minuut voor de 2-0. De middenvelder reageerde beter dan Tim de Cler en André Bahia op een rebound afkomstig van Timmer. De assist was opnieuw van Culina, die volkomen vrijgelaten werd door Luigi Bruins en Sahin.

Een minuut later zag Feyenoord een goal afgekeurd worden door arbiter Eric Braamhaar. Mike Zonneveld verdedigde erg slordig uit, maar een vermeende opzettelijke handsbal van Hofs liet het doelpunt van Roy Makaay niet doorgaan. Een prachtknal van Perez zette nog voor rust de 3-0 op het bord. De middenvelder schoot via de binnenkant van de paal raak, nadat hij De Guzman voor aap zette.

Ook het begin van de tweede helft was aantrekkelijk. Eerst schoot De Guzman een vrije trap op de kruising boven de verbouwereerde Gomes, vier minuten later trapte Lazovic op de paal, terwijl Timmer allang uitgespeeld was. Omdat Hofland het doel goed klein maakte en de Serviër veel te lang wachtte, bleef de 4-0 nog even uit.

Omdat Feyenoord bleef grossieren in foute passes en verkeerde beslissingen kwam de voorsprong van PSV nooit echt in gevaar. Ook niet in minuut 74, toen De Cler goed doorzette en in het vijandelijke strafschopgebied terecht kwam. Zijn pass was goed, maar er was geen aanvaller op de juiste plek te ontdekken.

De complete offday van de Rotterdammers kreeg een passend vervolg toen eerst Bahia een kopbal van de lijn gehaald zag worden door Zonneveld en invaller Koevermans in de 88ste minuut voor zijn tweede goal voor PSV aantekende. Er ging een prima loopactie van Jan Kromkamp aan vooraf, maar de verdediging van Feyenoord zag er opnieuw niet best uit: 4-0.

Gaande het hele duel was niet te ontdekken waarom Feyenoord voor vandaag nog geen puntverlies had geleden. De Rotterdammers maakten een ontredderde indruk. Maar misschien zegt de overwinning juist enorm veel over de kracht van het huidige PSV, dat vertrouwd aan kop gaat in de vaderlandse competitie. De Eindhovenaren lijken in eigen land opnieuw ongenaakbaar.