zaterdag, 22. december 2007 - 22:53

PSV wint geflatteerd van FC Utrecht

(Elfvoetbal) PSV is de nieuwe koploper in de Eredivisie. De ploeg van interim-trainer Jan Wouters, die weer flink door elkaar gehusseld was, klopte FC Utrecht in eigen huis met 4-1, maar overtuigen deden de Eindhovenaren allerminst.

Wouters had tot ieders verrassing de succesformatie van een paar maanden geleden uit de kast gehaald. De coach experimenteerde de laatste weken met Tommie van der Leegte, Edison Mendéz, Slobodan Rajkovic, Dirk Marcellis, Otman Bakkal en Danny Koevermans in de basis, die onder auspiciën van de Utrechter bijna elke week veranderde.

En dat terwijl Wouters eerder verklaarde steeds meer op zoek te zijn naar een vaste formatie. Dit keer koos hij echter in grote lijnen voor het elftal dat eerder dit seizoen onder leiding van Ronald Koeman Feyenoord en CSKA Moskou in Eindhoven overtuigend versloeg. Alcides, Eric Addo, Jason Culina, Ibrahim Afellay en Kenneth Perez mochten derhalve starten vanaf minuut één.

Bij FC Utrecht moesten de fitte Michel Vorm en Lucian Sanmartean op de bank beginnen. Blijkbaar wilde hoofdcoach Willem van Hanegem niet de in vorm zijnde vleugelspelers Loïc Loval en Leroy George uit de basis halen. Ook doelman Franck Grandel krijgt nog steeds de voorkeur boven Vorm. In de 15e minuut werd niet duidelijk waarom. Danko Lazovic kopte slapjes in en de grabbelende Grandel liet het leer op de lat stuiteren. Perez was er als de kippen bij om de rebound van dichtbij binnen te prikken: 1-0.

En daarmee is meteen verrassing nummer twee genoemd. Perez trok veel naar binnen, maar stond op papier opgesteld als linksbuiten. Dat is opmerkelijk te noemen, omdat Wouters een dag eerder nog vertelde, dat hij niet te veel wil wisselen met zijn spelers en ze niet op allerlei verschillende posities wil gebruiken. Die uitleg ging blijkbaar niet op voor de Deen, die weer eens aan de voor hem onwennige linkerkant stond geposteerd.

Goed gevoetbald werd er niet in de eerste helft. Op de goal van Perez na kreeg alleen Lazovic in de 33ste minuut een joekel van een mogelijkheid. De Serviër stuitte oog in oog met Grandel jammerlijk op de doelman. FC Utrecht stelde daar nog minder tegenover. De Domstedelingen sloegen echter wel snel toe na het begin van de tweede helft. Een lange bal van Tim Cornelisse werd gemist door Carlos Salcido, waardoor George alleen op Gomes kon af gaan. De kleine aanvaller bleef ijzig koel in de vrieskou: 1-1.

Een terechte stand op dat moment, omdat zowel PSV als Utrecht eigenlijk geen aanspraak op een voorsprong kon maken. Daarvoor creëerden beide partijen veel te weinig. De ploeg van Van Hanegem kreeg door de gelijkmaker echter wel het idee dat er misschien wel iets te halen viel in Eindhoven. In het grootste gedeelte van de tweede helft waren de Utrechters zelfs de bovenliggende partij.

Daarom was het extra zuur voor de bezoekers, dat opnieuw een persoonlijke fout een tegentreffer opleverde. Sander Keller kopte op onverklaarbare wijze achterover in zijn eigen strafschopgebied, waardoor Lazovic een niet te missen kans kreeg. De aanvaller faalde dan ook niet: 2-1. Drie minuten later besliste Perez de wedstrijd met een droge afstandsknal: 3-1. Invaller Koevermans tekende in de slotfase nog voor zijn tiende van het seizoen: 4-1.

PSV is daardoor met 33 punten voorlopig de enige koploper in de Eredivisie, maar de Eindhovenaren hebben andere, grotere, zorgen aan het hoofd. Sinds 20 oktober - toen VVV met 3-1 werd verslagen -- heeft de landskampioen niet meer weten te overtuigen in eigen huis. AZ, Roda en Inter waren PSV de baas en Utrecht domineerde het grootste gedeelte van het duel. Er is dus flink wat werk aan de winkel voor de aanstaande hoofdcoach Sef Vergoossen, die 1 januari aan de slag gaat.
Categorie:
Tag(s):