woensdag, 5. september 2007 - 11:53

QRA-taak F-16’s tijdelijk vanaf Volkel

Volkel

Dit najaar wordt gedurende een viertal weken, van maandag tot en met vrijdag, de inzet van F-16´s voor de beveiliging van het Nederlandse luchtruim uitgevoerd vanaf vliegbasis Volkel in plaats van vliegbasis Leeuwarden. Voor deze zogeheten Quick Reaction Alert (QRA) taak van de Koninklijke Luchtmacht staan 24 uur per dag twee F-16 jachtvliegtuigen gereed om binnen enkele minuten op te stijgen om een eventueel onbekend toestel te onderscheppen.

Reden voor de tijdelijke verplaatsing is het oefenprogramma van de noordelijke vliegbasis op de vliegbasis Eindhoven voor een NAVO-examen in 2008.

De weken waarin vliegbasis Volkel de QRA-taak overneemt van vliegbasis Volkel zijn: week 37 (10 t/m 14 september), week 41 (8 t/m 12 oktober), week 46 (12 t/m 16 november) en week 48 (26 t/m 30 november) de QRA overgenomen door Volkel. In het weekend blijft de QRA een verantwoordelijkheid van Leeuwarden.

Deze tijdelijke extra taak houdt niet automatisch in dat het aantal vliegbewegingen voor de Vliegbasis Volkel toeneemt. De inzet voor de QRA is afhankelijk van een eventuele alarmering. Daarnaast zijn vorige week 11 F16´s vertrokken naar de Verenigde Staten. Daar wordt tot en met 18 november deelgenomen aan diverse oefeningen.
Provincie:
Tag(s):