vrijdag, 5. oktober 2007 - 16:12

Raalte herdenkt gesneuvelde geallieerden

Raalte

De gemeente Raalte herdenkt op zondag 7 oktober de 50 geallieerden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente gesneuveld zijn. De gemeente organiseert deze bijzondere herdenking samen met de Royal Canadian Legion, de Royal British Legion en diverse lokale instellingen en organisaties.

In totaal worden er ruim 150 genodigden verwacht, waaronder de vertegenwoordigers van de landen van herkomst van de 50 geallieerden. Verder zijn diverse Nederlandse en buitenlandse militairen, veteranen en andere vertegenwoordigers aanwezig.

Oecumenische dienst
De ceremonie begint om 13.00 uur in de Plaskerk, waar een gezamenlijke oecumenische dienst zal worden gehouden door dominee Bruining, Pastoor Verweij en de Canadeze legerpredikant Hardwick. Deze dienst zal afwisselend Nederlans- en Engels-talig zijn. Naast de genodigden is er ook beperkt plaats voor belangstellenden om de dienst bij te wonen.

Belangstellenden kunnen de kerk binnen gaan, zodra alle genodigden hun plaatsen hebben ingenomen in de kerk. Belangstellenden, waarvoor geen plek meer is in de kerk, kunnen de dienst wel meeluisteren in het naastgelegen Annahuis.

Kranslegging
Na de oecumenische dienst zullende genodigden, onder begeleiding van scouts, vertrekken naar de begraafplaats aan de Westdorplaan. Daar zal de Last Post worden geblazen, worden de namen van de geallieerden voorgelezen en zal er een gedicht voor hen worden voorgedragen, worden de volksliederen gespeeld en volgt een kranslegging.

Een pipes- and drumsband zorgt voor de muzikale omlijsting, ook in de kerk. Het orkest van Sint Caecilia Raalte verleent eveneens haar medewerking. Tevens zullen de scouts 50 rozen leggen, ter nagedachtenis aan de 50 gesneuvelde geallieerden. Ook belangstellenden kunnen bloemen leggen.

Fly-by
Tijdens de ceremonie op de begraafplaats zullen twee oude Amerikaanse Harvard’s een bijzonder eerbetoon brengen aan de gesneuvelde geallieerden. Zij zullen boven de begraafplaats een Fly-by uitvoeren, waarmee zij een militaire groet brengen aan de gesneuvelde geallieerden en hun nabestaanden. De Fly-by zal omstreeks 14.30 uur plaatsvinden.
Provincie:
Tag(s):