zaterdag, 15. september 2007 - 15:25

Raikkonen op pole position, Ferrari verslaat McLaren

Raikkonen heeft eindelijk weer eens de pole position gepakt. Op het circuit Spa-Francorchamps in de Belgische Ardennen was de Fin sneller dan Massa en Alonso. Hamilton werd vierde. Er wordt gekwalificeerd in België. Waar het gehele weekend werd gedomineerd door de gesprekken rondom de straf voor McLaren gaat het racen gewoon door. Met een temperatuur van zeventien graden en zeer weinig kans op regen is de situatie op het circuit goed.

Yamamoto opent de kwalificatie voor de Belgische Grand Prix, die sinds 2005 voor het eerst terug is op het circuit van Spa-Francorchamps. Daarna komt Sutil naar buiten en volgen de teams van Renault en Toyota. Sutil lijkt goed onderweg in zijn snelle ronde, maar de Duitser beslist naar binnen te komen bij het team van Spyker. De Spyker-coureur wisselt naar zachte banden.

Inmiddels zet Kubica de voorlopig snelste tijd neer. Williams-coureur Rosberg kan niet tippen aan die tijd en de Pool. Ferrari bluft en blijft lang in de pitstraat staan, dan onstaan er problemen bij Massa. In de eerste sector zet Sutil de voorlopig snelste tijd. De Duitser komt tot een dertiende tijd, als er zeventien coureurs hebben gereden, er staat nog vijf minuten op de klok. Dan laten de McLarens hun kracht zien, allereerst zet Hamilton de snelste tijd neer waarna Alonso dat direct doet. Ferrari-rijder Massa staat nog steeds binnen en heeft nog slecht vier minuten om tot een snelle ronde te komen. Dat lijkt Massa te lukken is hij in zijn eerste sector al vier tienden onder de snelste tijd van Alonso zit. Op twee duizendste na mist hij de snelste tijd. Sutil is goed onderweg in zijn laatste snelle ronde, de Duitser zit drie honderdsten onder de tijd. Hij rijdt de twaalfde tijd als de klok is gevallen.

Jammer genoeg voor de Spyker-coureur wordt hij door Button, Vettel, Schumacher, Coulthard uit de kwalificatie geknikkerd. Om de spanning te illustreren, op het vallen van de vlag reed Vettel de zevende tijd. Ook de jonge Duitster valt uit, net als Barrichello, Sato, Sutil, Davidson en Yamamoto die een matige 1:49.577 noteerde.

Renault-coureur Fisichella opent kwalificatiedeel twee. Zijn teamgenoot Kovalainen zet met een snaarstrakke ronde de voorlopig snelste tijd neer met een 1:46.240. Raikkonen zet echter een aantal minuten later de snelste tijd neer. Met een 1:45.070 is de Ferrari erg snel op het Belgische circuit in de Ardennen. Hamilton en Alonso kunnen daar voorlopig niet aan tippen. Met nog vier minuten te gaan in kwalificatiedeel twee, zitten Fisichella, Coulthard, Button, Trulli, Wurz en Liuzzi in de gevarenzone. De vlag valt als Wurz en Button het in ieder geval niet halen. Trulli lijkt het wel te halen, Coulthard niet. Officiële uitvallers zijn Fisichella, Schumacher, Coulthard, Button, Liuzzi en Wurz. Fisichella en Wurz worden wederom door hun veel jongere teamgenoten verslagen. Beide coureurs staan door deze tegenvallende prestaties onder druk. Kovalainen en Rosberg maken veel meer indruk.

De kwalificatie voor de pole position gaat door met Raikkonen, Hamilton, Massa, Alonso, Kubica, Heidfeld, Kovalainen, Webber, Rosberg en Trulli. De minirace wordt geopend door Massa en Hamilton, de McLaren wordt ingehaald door de Ferrari-coureur, Hamilton komt op het vuil terecht en spint bijna van de baan.

Met nog negen minuten te gaan komt Massa voor het eerst binnen, de Braziliaan kiest voor de zachte band. Massa staat op de voorlopig derde plaats. Er zijn nog vijf minuten te rijden als Raikkonen een snelle tijd neer zet. Alonso spint in zijn snelle ronde en staat daardoor voorlopig tiende. De Spanjaard rijdt echter door. Hamilton komt met nog drie minuten te gaan binnen.

Raikkonen blijft wat langer in de pitstraat staan als ook Alonso binnen komt. De banden van de Spaanse McLaren-coureur worden gewisseld. Hij heeft één snelle ronde nodig om van de tiende plaats af te komen. Raikkonen staat er het beste voor met nog een ruime minuut te gaan, Massa en Hamilton lijken de enige te zijn die aanspraak maken op de pole position, buiten de Fin zelf. De laatste snelle ronden gaan in. Massa pakt de voorlopige pole, de Braziliaan is klaar. Hamilton lijkt niet snel genoeg onderweg, hij pakt de tweede tijd. Raikkonen doet het nog veel beter, de pole position is voor de Fin omdat ook Alonso het niet haalt.

Morgen vertrekt Raikkonen vanaf de eerste plaats, Massa start als tweede. Alonso mag morgen vanaf de derde plaats vertrekken, gevolgd door teamgenoot Hamilton. Kubica haalde de vijfde tijd, maar zal tien plaatsen worden teruggezet door een motorwissel. De zesde tijd werd gereden door Rosberg. Heidfeld, Webber, Trulli en Kovalainen completeren de top tien.
Categorie:
Tag(s):