zaterdag, 21. juli 2007 - 18:19

Raikkonen pakt pole position, Hamilton crasht hard

In een kwalificatie die werd opgeschrikt door een harde crash van Lewis Hamilton heeft Kimi Raikkonen vanmiddag de pole position gepakt voor de Europese Grand Prix. McLaren-coureur Fernando Alonso start morgen als tweede, gevolgd door Felipe Massa. Opvallend goed waren de zesde kwalifcatieplaats van Mark Webber en de zevende tijd van Heikki Kovalainen.

De kwalificatiesessie werd ruim een half uur stilgelegd doordat de jonge McLaren-coureur een harde crash meemaakte in de Schumacher-S bocht. De coureur toonde zich in orde na een medische controle, maar morgen kan pas worden bepaald of de leider in het kampioenschap kan racen.

Adrian Sutil is de coureur die het spits afbijt van de kwalificatie voor de Europese Grand Prix. Markus Winkelhock en de Williams-coureurs volgen de jonge Duitser. De Spyker-coureur zet een 1:34.691 neer. Alexander Wurz verbetert die tijd binnen een minuut. Met nog negen minuten op de klok is iedereen op de baan, met uitzondering van de coureurs van Ferrari en McLaren. Dan laten de Toyota-coureurs zich zien, Jarno Trulli en Ralf Schumacher pakken de eerste twee plaatsen.

McLaren-coureur Lewis Hamilton pakt met één snelle ronde de snelste tijd. Ondertussen wordt Heikki Kovalainen enorm opgehouden door Markus Winkelhock, de Renault-coureur rijdt hierdoor twee slechte ronden. Robert Kubica posteert zich op de tweede plaats met nog zes minuten te gaan. Kimi Raikkonen en Fernando Alonso zetten zich tien seconden later aan de kop van de tijdenlijst in kwalificatiedeel één. Met nog drie minuten te gaan lijkt het er op dat de beide Spyker-coureurs, Vitantonio Liuzzi, David Coulthard, Jenson Button en Nico Rosberg het tweede kwalificatiedeel niet gaan halen.

Markus Winkelhock presteert in de kwalificatie ondermaats, het is duidelijk dat de Spyker-coureur moeite heeft met het besturen van de bolide. De vlag valt om kwart over twee, Nico Rosberg rijdt zich gemakkelijk veilig naar plaats zeven. Jenson Button en David Coutlhard halen het niet. Jarno Trulli, Heikki Kovalainen en de beide Super Aguri-coureurs doen dat wel. De teams van Spyker en Scuderia Toro Rosso, inclusief David Coulthard en Jenson Button gaan niet door voor kwalificatiedeel twee.

Kwalificatiedeel twee gaat van start, met nog ruim elf minuten op de klok gaat de eerste coureur naar buiten. Ralf Schumacher bijt hier het spits af. Op zachte banden probeert de Toyota-coureur naar kwalificatiedeel drie te komen. Renault-coureur Heikki Kovalainen zet een snelle tijd neer. Met nog vier minuten te gaan is het duidelijk dat het gevecht om de pole position tussen de McLarens en Ferrari’s gaat.

Het team van BMW Sauber staat op plaatsen vijf en zes. Kersverse vader, Nick Heidfeld, pakte in 2005 op het circuit in Duitsland nog de pole position in zijn Williams. In de gevarenzone zitten met nog drie minuten te gaan, Giancarlo Fisichella, Rubens Barrichello, Mark Webber, Alexander Wurz en het team van Super Aguri. De vlag valt, Alexander Wurz lijkt op het nippertje zich veilig te kwalificeren, het lukt hem echter net niet.

Jarno Trulli spint in zijn laatste snelle ronde in de chicane, de Toyota-bolide is onbeschadigd en de Italiaan wist zich eerder veilig te kwalificeren. Uitvallers in kwalificatiedeel twee zijn Takuma Sato, Anthony Davidson, Rubens Barrichello, Giancarlo Fisichella, Alexander Wurz en Nico Rosberg.

De teams van McLaren, Ferrari, BMW Sauber, Toyota, de Renault-coureur Heikki Kovalainen en Red Bull Racing-coureur Mark Webber gaan bepalen wie de pole position gaat pakken. Het laatste kwalificatiedeel begint. De minirace wordt aangevangen met een batterij coureurs in de pitstraat. Met nog acht minuten te gaan hebben een aantal coureurs hun pitstop al gemaakt. Op de baan jaagt Lewis Hamilton op Ferrari-coureur Felipe Massa. De jonge Brit laat een gaat vallen om voor het eerst een serieuze tijd neer te zetten. Lewis Hamilton rijdt een snelle eerste sector maar dan wordt het circuit opgeschrikt door een code rood. Lewis Hamilton crasht hard in de Schumacher-S. De jonge McLaren-coureur is hard in de bandenstapel geraakt doordat zijn rechtervoorband van de velg afliep. Bij het insturen van de bocht leek de voorband te ploffen. Vlak voordat Hamilton de bandenstapel raakte, werd de McLaren-bolide gelanceerd waardoor de bolide zich frontaal in de bandenstapels boorde. Hamilton trappelde met zijn voeten om zijn vitale functies te testen. Na een minuut lang wachten komen de marshalls naar hem toe. Hij wordt uit de bolide gehaald en aan een korte test onderworpen door de doktoren ter plaatse. De leider in het kampioenschap wordt naar een ambulance vervoerd en geeft aan dat hij in orde is door zijn duim op te steken.

Na ruim twintig minuten wordt de code rood situatie opgeheven. Om drie minuten voor half vier gaat de sessie voor de laatste vijf minuten weer van start. De coureurs rijden de pitstraat uit, rijden een ronde en rijden de pitstraat weer in voor een korte pitstop. Felipe Massa zet dan de voorlopig snelste tijd neer als de vlag valt. Kimi Raikkonen duikt onder de tijd van zijn Ferrari-teamgenoot.

Fernando Alonso is de enige die hem van de pole position af kan houden. Het lukt de Spanjaard niet. Kimi Raikkonen start morgen als eerste. Fernando Alonso is op de Fin na de snelste en start morgen als tweede. Direct achter hem start morgen Felipe Massa. De kersverse vader Nick Heidfeld mag morgen vanaf startplaats vier vertrekken. Robert Kubica werd vijfde. Opvallend goed is de zesde startplaats van Mark Webber, zeker vergeleken met de achterhoedeplaats van teamcollega David Coulthard. Zevende kwalificatieplaats is voor Heikki Kovalainen. Achtste en negende werden Toyota-coureurs Jarno Trulli en Ralf Schumacher. Lewis Hamilton is door zijn crash teruggezakt naar de tiende startpositie.
Categorie:
Tag(s):