zondag, 8. juli 2007 - 16:35

Raikkonen wint in het hol van de leeuw

Vanmiddag heeft Kimi Raikkonen de Grand Prix van Engeland op het circuit van Silverstone gewonnen. Met Lewis Hamilton op pole position ging heel Engeland ervan uit dat hij vandaag de race zou winnen, gedurende de race bleek echter dat Fernando Alonso en Kimi Raikkonen meer aanspraak maakten op de overwinning in Engeland. Dat bleek ook zo na negenenvijftig ronden, de Finse Ferrari-rijder won de race overtuigend.

Op een zonnig en sfeervol Silverstone ging vanmiddag 14.00 uur Nederlandse tijd de warm-up ronde van start. Lewis Hamilton, startend op harde banden, vertrekt vanaf plaats een. Achteraan is het duidelijk dat er een Super Aguri is verplaatst. Een nieuw chassis voor Takuma Sato zorgt ervoor dat de Japanner achteraan moet starten. Christijan Albers schuift hierdoor een plaatsje op, direct naast teamgenoot Adrian Sutil. De gele vlag wordt gezwaaid, Felipe Massa heeft een probleem. De Braziliaan blijft staan op de grid als de andere coureurs doorrijden voor een extra opwarmronde. De pitcrew van Ferrari krijgt de bolide van Massa weer aan de praat en hij zal starten vanuit de pitstraat.

Voor de tweede keer wordt gestart. Alle coureurs zijn goed weg, met uitzondering van Ralf Schumacher. De Duitser wordt ingehaald door beide BMW Saubers en Renaults. Achterin het veld begint Jenson Button zijn opmars, hij haalt Anthony Davidson in. Christijan Albers is op zijn beurt Adrian Sutil voorbij gegaan. Even later haalt de Duitser de Nederlander weer in. Felipe Massa haalt het achterveld met groot gemak in, binnen een ronde rijdt hij zeventiende. Opvallend is de goede start van Nico Rosberg, hij rijdt twaalfde terwijl hij startte vanaf plaats zeventien. Vooraan het veld rijdt Lewis Hamilton weg bij Kimi Raikkonen, zijn voorsprong is een seconde na vier ronden racen.

In ronde zes probeert Nico Rosberg David Coulthard in te halen, buitenom probeert hij het en wordt door de Schot in het gras gedrukt. In het gevecht om plaats elf verliest de Duitser ook zijn positie aan Felipe Massa. In een mooi gevecht tussen Massa en Coulthard, waarbij de Ferrari-rijder diverse pogingen waagt is het Nico Rosberg die bijna kan profiteren. Met een mooie actie passeert Massa de ervaren Schot. Rosberg is de volgende die de Red Bull Racing-coureur wil inhalen. Ondertussen komt Mark Webber de pits binnen. Hij valt uit in ronde negen. De betrouwbaarheid van de Red Bull Racing-bolide is wederom de reden van uitvallen.

In ronde elf gaat de opmars van Massa verder, hij haalt Jarno Trulli rijdend op positie negen, met gemak in. Een snelste raceronde voor de Ferrari-coureur laat de snelheid van de scharlaken rode bolide zien. Aan de kop van het veld komt Kimi Raikkonen zeer dicht tot aan Lewis Hamilton. De Fin is veel sneller en hij plaatst een aanval in de laatste sectie van het circuit. Hamilton pareert de aanval. De coureurs blijven binnen een halve seconde van elkaar racen aan de kop van het veld. De man die de eerste pitstop maakt is Kovalainen, direct na hem volgt Williams-coureur Rosberg in ronde vijftien. Lewis Hamilton komt in ronde zestien al binnen. De Brit maakt een slechte pitstop, tweemaal springt de auto naar voren en de pitstop duurt daardoor onnodig lang. Kimi Raikkonen rijdt hierdoor aan de leiding en rijdt de snelste raceronde.

In ronde zeventien valt Adrian Sutil uit, hij ploft zijn Ferrari-motor op Hangar Straight. Ondertussen stopt raceleider Kimi Raikkonen, de Fin rijdt ver voor Lewis Hamilton bij het uitkomen van de pitstraat. Het verschil bedraagt bijna twee seconden. Een ronde later stoppen Heidfeld en Trulli. In ronde twintig stopt Fernando Alonso, hij wisselt naar zachte banden. Een goede pitstop brengt Alonso de leiding in de race. Een lange eerste stint heeft hem de koppositie bezorgt.

In ronde drieëntwintig valt Ralf Schumacher uit, hij reed langzaam naar de pits en beëindigt daar zijn race. Christijan Albers komt in die ronde binnen en de Nederlander beleeft een prima pitstop. Liuzzi, Speed, Coulthard en Wurz stoppen net als de Nederlander ook pas laat. Alle coureurs hebben een goede pitstop en behouden hun posities. Aan de kop van de race rijdt Alonso ruim tien seconden voor zijn teamgenoot op plaats drie. Man op plaats twee is Raikkonen met een achterstand van vier seconden. Kubica rijdt vierde, met direct achter hem Heidfeld, Fisichella en de sterk opgeklommen Massa.

In ronde dertig, precies op de helft van het kampioenschap van het jaar 2007, toucheren Wurz en Speed elkaar. Speed valt uit en Wurz rijdt door. Ondertussen valt Anthony Davidson tijdens zijn thuisrace uit, hij blijft stilstaan in zijn pitbox. Jarno Trulli laat zich gemakkelijk door beide Williams-coureurs inhalen. Rosberg en Wurz passeren hem gemakkelijk in Becketts. Als de race inmiddels vijf uitvallers kent zien we Albers voor Sato rijden. De Nederlander rijdt redelijk consistente tijden en rijdt ruim achttien seconden achter de man voor hem, Liuzzi. Barrichello is de eerste Honda-rijder die gaat voor zijn pitstop, deze verloopt goed. Jenson Button komt twee ronden later binnen. De Honda-coureurs hebben zich zwaar gekwalificeerd. Vanaf plaats zeven komt Fisichella binnen voor zijn tweede pitstop. Ook Trulli is al voor de tweede keer gestopt.

Met nog tweeëntwintig ronden te gaan stopt Fernando Alonso voor zijn tweede pitstop, een ronde later stopt Lewis Hamilton bij het team van McLaren. Hij lijkt niet te kunnen winnen vandaag omdat Fernando Alonso hem ruim voorbij is gereden. De sleutel lijkt te liggen bij de pitstop van Ferrari-coureur Raikkonen. Raceleider Raikkonen zet met nog negentien ronden te gaan Fisichella op een ronde, rijdend op plaats zeven. Met een voorsprong van zesentwintig seconden op de nummer twee, lijkt de Fin een veilige pitstop te kunnen maken en de leiding behouden. Hij maakt zijn pitstop met nog zestien ronden te gaan. Raikkonen behoudt de leiding in de race.

In ronde dertien valt Jarno Trulli uit, hij blijft achter in de pitstraat. Massa jaagt intussen op Kubica, voor plaats vier. Kubica verdedigt heftig zijn lijn, en rondenlang dringt de Braziliaan aan. Met nog vier ronden te gaan is Kimi Raikkonen onderweg naar zijn twaalfde Grand Prix overwinning. Vitantonio Liuzzi valt weer uit, wederom eindigt de Italiaan de race niet. Dit keer lijkt een technisch mankement de oorzaak van het uitvallen van de Scuderia Toro Rosso-coureur.

De laatste ronde gaat in. Kimi Raikkonen wint de race doordat hij consistent heeft gereden. Fernando Alonso eindigt als tweede. Zijn teamgenoot Lewis Hamilton eindigt eveneens op het podium, op plaats drie. Vierde wordt Robert Kubica voor BMW Sauber. Felipe Massa eindigt knap op een vijfde plaats nadat hij als laatste is gestart. Zesde, zevende en achtste worden Heidfeld, Fisichella en Kovalainen. Barrichello en Button eindigen net buiten de punten op plaats negen en tien.
Categorie:
Tag(s):