dinsdag, 18. september 2007 - 15:32

Reacties politieke partijen op Miljoenennota

Den Haag

Nadat Minister Bos van Financiën de Miljoenennota had gepresenteerd, stonden zowel de regerings- en oppositie partijen uiteraard klaar met hun menig hierover. Blik op Nieuws heeft voor u de hoofdpunten verzameld.

PvdA - De PvdA maakt het verschil

PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar is tevreden over de miljoenennota die minister Bos van Financiën vandaag presenteerde: De PvdA maakt het verschil. Deze regering investeert in werk, wijken, milieu, zorg en onderwijs en is tegelijkertijd op weg naar een historisch lage staatsschuld. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten en de grootste vervuilers betalen. De eerste begroting van dit kabinet is meteen Balkenendes beste ooit.

VVD - 'Betalen, betalen, betalen...'

De VVD laat weten woest te zijn over de miljoenennota van Balkenende IV. De VVD zegt 'CDA, PvdA en ChristenUnie verhogen vrijwel iedere belasting, achttien (!) in totaal. Blijkbaar probeert het meest linkse kabinet sinds jaren het Guinness Book of Records te halen. In een tijd van gezonde economische groei slaagt het kabinet erin bijna iedereen te laten inleveren. Dat is een ongekende prestatie. De boodschap van dit kabinet is: betalen, betalen, betalen! Een verkeerd signaal aan hardwerkend Nederland'.

CDA - Kabinetsbeleid staat als een huis

'Het gaat goed met Nederland', aldus CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel in reactie op de Miljoenennota.

De motor van de economie draait goed en de werkloosheid is historisch laag. 'De kaders van het kabinetsbeleid voor de komende jaren staan daarbij als een huis. Het kabinetsbeleid is solide en toekomstgericht. De komende jaren wordt er flink gespaard voor volgende generaties. Schulden worden niet doorgeschoven en elk jaar eindigt met een overschot op de begroting. Een ongekende reeks. Er wordt zo miljarden afgelost aan de staatschuld. Waardoor deze op het laagste niveau komt in 30 jaar', aldus Van Geel.

SP - Begroting van gemiste kansen en gebrek aan lef

De eerste begroting van Balkenende IV mist het nieuwe elan dat het kabinet zelf bepleit, stelt SP-leider Jan Marijnissen. 'Beleid dat is gebaseerd op verkeerde keuzes uit het verleden moet overboord. Het marktdenken moet uit de zorg, de schaalvergroting uit het onderwijs. En er is een gebrek aan lef om de graaicultuur en de armoede aan te pakken. Dit kabinet maakt het land niet beter en socialer.'

Groen Links - 'Veel normen en waarden, weinig durven en daden'

De miljoenennota 2008 demonstreert dat het kabinet uitblinkt in het morele appèl, maar dat het terugdeinst voor scherpe keuzes of echte maatregelen. GroenLinks heeft eerder steun uitgesproken aan veel doelstellingen in het regeerakkoord en het beleidsprogramma. Vandaag valt de uitwerking ons fors tegen. Sterker nog, op milieuterrein heeft het kabinet voortijdig de handdoek in de ring gegooid. De fier gepresenteerde milieudoelen worden losgelaten. Nederland gaat niet meer voorop lopen met 30% Co2-reductie in 2020 in eigen land.

PVV: 'Miljoenennota klap in gezicht van werkende burger'

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de plannen van het kabinet een klap in het gezicht van de werkende burger zijn. 'Burgers snakken naar meer koopkracht maar krijgen dat niet. Wel worden de lasten door dit kabinet met maar liefst zeven miljard verzwaard. Dit linkse gruwelkabinet doet alles om het leven van de gewone burger duur en zuur te maken'.

Volgens de PVV is dit kabinet is hardvochtig voor automobilisten, ouderen en hardwerkende mensen, en soft voor criminelen en vreemdelingen. Het kabinet doet niets om de immigratie en islamisering te stoppen. Daarom zal de PVV tijdens de Algemene beschouwingen haar tien-puntenplan tegen de islamisering uiteenzetten.
Provincie:
Tag(s):