donderdag, 26. juli 2007 - 14:04

Recordbedrag beurzen voor buitenlandse studenten

Maastricht

De Universiteit Maastricht ziet het komend studiejaar maar liefst 65 buitenlandse masterstudenten tegemoet die hun studie deels of volledig vergoed krijgen uit een beurs. Samen zijn ze goed voor een recordbedrag van ruim een miljoen euro.

Het is voor het eerst dat de UM een bedrag van deze omvang kan toekennen aan studenten. Ter vergelijking: vorig jaar was dat bedrag nog 615.000 euro. Het gaat om masterstudenten uit veelal niet-Europese landen.

Het verschil zit hem vooral in de eigen UM High Potential beurzen, waarvan er dit jaar maar liefst 20 worden uitgereikt, ter waarde van 23.000 euro. Deze volledig kostendekkende beurzen worden betaald uit de winst van de UM Holding. Daarnaast zijn er 21 beurzen van 9 tot 12.000 euro, die door het Universiteits-fonds zijn geworven bij bedrijven uit de regio, zoals ING, Vodafone en Q-Park. Deze beurzen voorzien alleen in het levensonderhoud van de student, die zelf bijvoorbeeld nog het collegegeld betaalt. Tot slot betaalt onder andere de Nederlandse overheid nog een aantal kostendekkende beurzen.

De gehonoreerden, ook wel bursalen genoemd, komen onder andere uit Ethiopië, China, India, Brazilië, Bulgarije, Iran, Letland, Rusland en Turkije. Ze hebben hun aanvragen ingediend bij een Maastrichtse faculteit, die vervolgens maximaal tien kandidaten mocht voordragen bij de UM Beurzencommissie. Deze hanteert in de eerste plaats een kwaliteitscriterium voor de toewijzing van een beurs.

Alle 65 kandidaten hebben inmiddels bericht gekregen en de beurs aanvaard. In augustus arriveren de meesten in Nederland om begin september aan hun masterstudie te beginnen.
Provincie:
Tag(s):