donderdag, 20. september 2007 - 11:21

Regiopolitie Groningen gaat brommers extra controleren

Regio

Nu de scholen weer zijn begonnen en veel jonge brommerrijders dagelijks onderweg zijn, is Regiopolitie Groningen gestart met extra brommercontroles. De politie controleert op alle aspecten van het brommerrijden, maar heeft met name aandacht voor de helm en het kenteken. Daarnaast wordt er extra toezicht gehouden op plaatsen waar geregeld overlast is door brommerrijders.

De controles van de politie zijn nog steeds nodig. Uit landelijke onderzoekscijfers van het Bureau Voorlichting van het Openbaar Ministerie (BVOM) blijkt dat bromfietsers, zowel bestuurders als passagiers, minder vaak een helm dragen. In 2006 droeg 92,7 procent van de bestuurders in Groningen een helm, terwijl dat een jaar eerder nog 96,8 procent was.

Zowel bestuurder als passagier op een bromfiets zijn verplicht een helm te dragen. Maar daarbij is ook belangrijk dat de helm op de juiste manier wordt gedragen, dus goed op het voorhoofd en met een dichte kinband. Bovendien moet de helm goedgekeurd zijn volgens de Europese ECE-norm en nog in goede staat zijn.

Bij de controles besteedt de politie ook aandacht aan de kentekenplicht die in januari 2007 is ingevoerd. Alle bromfietsen moeten een eigen kentekenbewijs en kentekenplaat hebben. Zonder een afgegeven kentekenbewijs en kentekenplaat mogen bromfietsen niet op de openbare weg rijden. Het kan de brommerrijder een boete van 140 euro opleveren.
Provincie:
Tag(s):