vrijdag, 22. juni 2007 - 10:18

Rekeninghouders knippen massaal pinpas door

Amsterdam

Vrijdagochtend 22 juni hebben om 10.00 uur veertig klanten van klimaatonvriendelijke banken hun pinpas doorgeknipt voor het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam.
De klanten zijn hier ontevreden over omdat de bank investeert in vervuilende olie en kolenindustrie. De klanten stappen over naar klimaatvriendelijke banken.

De veertig ontevreden klanten vertegenwoordigen een groep van ruim honderd mensen die al van bank zijn veranderd sinds de start van de campagne 'Klimaatverandering: niet met mijn geld!' van Milieudefensie, op 10 juni is gestart.

Donald Pols, campagneleider Klimaat en Energie van Milieudefensie vindt het uitstekend dat de klanten actie ondernemen want met het geld van deze klanten worden geen kolencentrales meer gebouwd of
oliewinning gefinancierd.

De banken veroorzaken volgens een rapport van Milieudefensie via hun investeringen 594 miljoen ton CO2 per jaar. Dat is driemaal zoveel als heel Nederland in één jaar. Er zijn grote verschillen tussen de banken. ABN Amro en ING/Postbank zijn de meest klimaatschadelijke, gevolgd door Fortis en Rabobank. De meest klimaatvriendelijke banken van Nederland zijn Triodos Bank en ASN Bank.

Volgens Pols hebben bankklanten via hun bankkeuze grote invloed op de
hoeveelheid CO2 die de lucht in gaat. Wie bijvoorbeeld tienduizend euro
spaargeld overhevelt van ABN Amro naar Triodos bank of ASN Bank,
vermijdt een hoeveelheid uitstoot van het broeikasgas CO2 die even groot
is als wanneer hij een half jaar de auto niet gebruikt.

De actie komt niet uit de lucht vallen; al een jaar is Milieudefensie bezig de banken tot inkeer te brengen. Mede daarom vindt Pols het uitstekend dat de klanten nu zelf voor duurzaam kiezen.

Sinds de start van de campagne 'Klimaatverandering: niet met mijn
geld!', hebben al ruim tweeduizend mensen via de Milieudefensie-website
www.nietmetmijngeld.nl een pakket aangevraagd, waarmee ze van bank
kunnen veranderen.
Provincie:
Tag(s):