donderdag, 27. september 2007 - 8:59

Reorganisatie CSM kost tientallen banen

Gorinchem

Bij Voedingsconcern CSM in Gorinchem gaan zestig van de 170 banen banen verdwijnen. Dat heeft moederbedrijf CSM woensdagavond aan vakbond CNV laten weten.

CSM wil een van haar divisies ingrijpend reorganiseren. De reorganisatie heeft grote gevolgen voor de werknemers van de twee Purac-vestigingen in Nederland. De fabriek van Purac Glucochem in Ter Apelkanaal (85 werknemers) gaat dicht, terwijl bij de vestiging van Purac Biochem in Gorinchem 60 van de 170 banen verdwijnen.

De reorganisatie in Gorinchem heeft te maken met het sluiten van de melkzuurfabriek. Purac heeft al melkzuurfabrieken in onder andere Amerika en in Brazilië, terwijl halverwege volgend jaar ook een fabriek in Thailand klaar is. Met name de laatste zorgt voor overcapaciteit, maar vooral voor een kostprijs waar de vestiging in Gorinchem niet tegenop kan. De melkzuurfabriek in Gorinchem is overigens niet het enige slachtoffer van de wereldwijde strategiewijziging; ook de melkzuurfabriek in Spanje gaat dicht.

Het plan van de directie heeft nu de status van een 'voorgenomen besluit'. CNV Voeding wil, in overleg met de ondernemingsraad, bekijken of er nog andere opties zijn en hoe de sociale gevolgen het beste kunnen worden opgevangen. Kampherbeek: "Lichtpuntje voor de vestiging in Ter Apelkanaal is dat Purac de fabriek wil verkopen aan een bedrijf dat belangrijke onderdelen, zoals de sproeidrooginstallatie, voor andere doeleinden kan gebruiken. In dat geval kunnen een aantal werknemers hun baan behouden."

De CSM-divisie Purac is wereldwijd een belangrijke speler op het gebied van bakkerijgrondstoffen en supplementen voor de voedingsmiddelenindustrie. De belangrijkste grondstof voor Purac is suiker.
Provincie:
Tag(s):