donderdag, 20. september 2007 - 8:35

Restauratieproject ‘Zeeuws Behout’ nadert voltooiing

Vlissingen

Van 1 oktober tot en met 14 december 2007 presenteert het Steunfonds voor de Zeeuwse Musea de resultaten van het restauratieproject ‘Zeeuws Behout’ in een tentoonstelling bij COVRA in Vlissingen-Oost (kantoorgebouw).

Dit project richtte zich afgelopen jaren op het behoud van vijftien houten voorwerpen uit Zeeuwse museumcollecties. Het steunfonds riep hiertoe in 2006 alle musea, aangesloten bij de Vereniging van Zeeuwse Musea, op. De lijst van de geselecteerde voorwerpen geeft een goed overzicht van de breedte van de ‘Collectie Zeeland’. De tentoonstelling bij COVRA is gratis toegankelijk op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur en te bereiken via de routeborden naar havennummer 8601 in Vlissingen-Oost.

Onder het ‘Zeeuws Behout’ bevinden zich voorwerpen bij van ruim vijftig tot ruim vijfhonderd jaar oud. Van sommige voorwerpen was in de archieven al het een en ander aan informatie bekend, van andere voorwerpen nog helemaal niets. Een aantal van die voorwerpen was aangetast door vocht en roest, door insecten, door schimmels of zwamgroei. En de ‘tand des tijds’ had uiteraard op meerdere manieren gewerkt, vooral in slijtage door gebruik van de voorwerpen. Maar in alle gevallen was herstel nog mogelijk.

De oudste voorwerpen betreffen alle objecten van inheems hout. Het is leuk om te zien op welk moment in de geschiedenis de uitheemse boomsoorten hun intrede doen. In allerlei opzichten ‘vertellen’ de voorwerpen bijzondere verhalen. Ook vanuit de restauraties is weer nieuwe kennis toegevoegd over de geschiedenis van de voorwerpen. En als je de voorwerpen vergelijkt met hun hedendaagse opvolgers, zie je soms enorme (technische) vooruitgang en bij andere voorwerpen weer een opvallende overeenkomst.

Tussen februari en september 2007 werden de voorwerpen uitbesteed aan restauratieateliers binnen en buiten Zeeland. Tevens droegen de restauratoren bij aan scholing van de (vaste en vrijwillige) museummedewerkers op het terrein van houtconservering. In twee workshops op 12 mei (’s-Gravenpolder) en 2 juni 2007 (Koudekerke) werd aan zo’n 25 museummedewerkers de nodige kennis bijgebracht en werden ervaringen uitgewisseld. Dit had ook weer als gevolg dat van enkele musea vrijwilligers meehielpen in het restauratieatelier bij de behandeling van ‘hun’ voorwerp. Alle uitgevoerde werkzaamheden zijn in woord en beeld gedocumenteerd in restauratierapporten ten behoeve van de musea.

Het Steunfonds voor de Zeeuwse Musea heeft er voor gekozen ‘Zeeuws Behout’ op te leveren door middel van een tentoonstelling in COVRA. In dit bedrijf in Vlissingen-Oost, gespecialiseerd in het bewaren van radioactief afval, lijkt het Zeeuwse erfgoed wereldvreemd. Toch vormt juist dit bedrijf een interessant decor om de toekomst van museumvoorwerpen te tonen. COVRA heeft de Zeeuwse musea depotvoorziening aangeboden om (delen van) hun collecties te bewaren. De voorwerpen van ‘Zeeuws Behout’ zelf keren niet terug naar de depots, maar worden opgesteld in de vaste tentoonstellingen van de musea. Bij de opleveringstentoonstelling van ‘Zeeuws Behout’ verschijnt ook een fraaie catalogus.

Vijftien houten objecten
De vijftien voorwerpen van ‘Zeeuws Behout’ zijn:
1. een pijnbank (15e/16e eeuw) uit Museum Het Belfort in Sluis;
2. een beeldje van Karel V (circa 1550) uit Historisch Museum De Bevelanden in Goes;
3. twee balksleutels (16e eeuw) uit het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen;
4. een staand Horloge (circa 1730) uit Museum De Vier Ambachten in Hulst;
5. een scheepsmodel (18e eeuw) uit Museum De Schotse Huizen in Veere;
6. twee schooltassen (circa 1788/1800) uit Museum De Burghse Schoole in Burgh-Haamstede;
7. een microscoopkast (19e eeuw) uit het Stadhuismuseum in Zierikzee;
8. een fiets (circa 1870) uit Streekmuseum Het Land van Axel;
9. een gereedschapskist (19e eeuw) van Historische Werf C.A. Meerman in Arnemuiden;
10. een wanmolen (circa 1900) uit het Fruitteeltmuseum in Kapelle;
11. een bascule (20e eeuw) uit de collectie van Spoorwegmuseum Stoomtrein Goes-Borsele;
12. de schilderskist van Maurice Góth (20e eeuw) uit Marie Tak van Poortvliet Museum in Domburg;
13. een koolschaaf (20e eeuw) uit het Visserijmuseum (Brusea) in Bruinisse;
14. een broedmachine (circa 1925) uit het Streeklandbouwmuseum in Sint-Anna ter Muiden;
15. een schoolbank (20e eeuw) uit Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland.

‘Zeeuws Behout’ werd mogelijk gemaakt dankzij financiële bijdragen van: Provincie Zeeland, Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland, VSBfonds, Dow, DELTA, COVRA, Walcherse Bouw Unie, De Jager-Tolhoek, Traas Ongediertebestrijding, A.C. Rijken en Zonen en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ).
Provincie:
Tag(s):