donderdag, 26. juli 2007 - 10:44

RIVM verwacht sterke stijging chronische ziekten

De Bilt

Het aantal mensen met een chronische ziekte zal de komende 20 jaar flink toenemen. Grotendeels komt dit door de vergrijzing van de bevolking, maar ook ongezond gedrag speelt een belangrijke rol. Naar verwachting hebben in 2025 ongeveer 940.000 mensen diabetes, 1.200.000 mensen osteoporose en 540.000 mensen COPD (chronische obstructieve longziekten). Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het RIVM.

Het RIVM heeft berekend hoeveel mensen in 2025 naar verwachting een bepaalde chronische ziekte zullen hebben. Deze informatie geeft inzicht in de toekomstige vraag naar gezondheidszorg en benadrukt de noodzaak van preventie. De berekeningen zijn gemaakt met het Chronisch Ziekten Model. Het Chronisch Ziekten Model simuleert het beloop van ziekten in de algemene bevolking. Hierbij wordt onder meer rekening gehouden met ziektetrends uit het verleden, veranderingen in ongezond gedrag en toekomstige demografische ontwikkelingen.

Het aantal mensen met diabetes (suikerziekte) stijgt met ruim 70% naar 940.000 in 2025. Ziekten die sterk met roken samenhangen (zoals longkanker en COPD) zullen bij mannen minder sterk toenemen dan in het verleden. Bij vrouwen nemen ze juist sterker toe. Dit komt omdat mannen de afgelopen decennia minder zijn gaan roken.
Categorie:
Tag(s):