maandag, 10. september 2007 - 9:33

RND: 'Een beetje frauderen bestaat niet!'

Groningen

De Raad Nederlandse Detailhandel is het niet eens met de opinie van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) die het waarschuwingsregister van de detailhandel onder de loep heeft genomen. Het CBP zet echter vraagtekens bij dit beleid en lijkt van mening dat kleine fraudezaken onbestraft mogen blijven. De RND is van oordeel dat een beetje frauderen niet bestaat.

Het CBP heeft eind vorig jaar bij een beperkt aantal deelnemers aan het register onderzocht hoe zij in de praktijk omgaan met fraudezaken en hoe zij het waarschuwingsregister gebruiken. Het CBP heeft vastgesteld dat in een aantal gevallen deelnemers ook fraudeurs hebben geregistreerd die voor minder dan 20 euro hadden gefraudeerd.

De wet is kennelijk ook voor het CBP onduidelijk zegt de RND, maar is vooral onduidelijk over hoe bedrijven met waarschuwingssystemen om mogen gaan. De wet dateert uit een periode waarin anders werd aangekeken tegen de verhouding tussen het beschermen van de privacy van een fraudeur en de noodzaak voor bedrijven om fraude op te sporen en keihard aan te pakken.

De RND roept de minister van Justitie Hirsch Ballin op de Wet Bescherming Persoonsgegevens snel te evalueren en aan te passen aan de gewijzigde omstandigheden, inzichten en de aanpak van fraude, waarbij soms de privacy van een individuele fraudeur ten koste moet gaan van het bedrijfsbelang om fraude te voorkomen.
Provincie:
Tag(s):