zondag, 2. september 2007 - 15:42

Roda JC wint in spektakelstuk van VVV-Venlo

De knotsgekke Limburgse derby tussen VVV-Venlo en Roda JC stond garant voor veel strijd, legio kansen en een karrenvracht aan doelpunten. De bezoekers uit Kerkrade gingen er met de winst vandoor. De 3-5 winst zorgde er bovendien voor dat Roda JC op gelijke hoogte komt met PSV en na drie duels nog ongeslagen is.

Roda JC startte sterk in de Limburgse derby, die al veertien jaar niet meer op het programma had gestaan. Al in de derde minuut moest doelman Kevin Begois (ex-Roda) handelend optreden op een schot van Andres Oper, waarna Jeanvion Yulu-Matondo (foto) de rebound rakelings over trapte. Vier minuten later kreeg de thuisclub haar eerste mogelijkheid, maar de volley van Leon Kantelberg zeilde naast.

Roda kwam in de twaalfde minuut uiteindelijk verdiend op voorsprong. Yulu-Matondo trok de bal vanaf de achterlijn voor, waarna een volledige miscommunicatie tussen doelman Begois en Mike Mampuya ervoor zorgde, dat Oper de 0-1 kon binnenschuiven. Eenzelfde scenario maakte de Venlose ploeg een week eerder mee tegen Excelsior en een wonder bleek opnieuw geschied toen het even later plotseling 3-1 stond.

De Venlose wervelstorm werd in de zeventiende minuut ingeleid door Leon Kantelberg. Vanaf twaalf meter trapte de middenvelder op doel. Keeper Bram Castro dook, maar toucheerde de bal onvoldoende. Zes minuten later stond het duel helemaal op zijn kop na een weergaloos doelpunt van Edwin Linssen. De captain van de thuisclub controleerde de bal uit een pass van Nordin Amrabat met links om vervolgens snoeihard met rechts de bal hard in de bovenhoek te knallen. De Venlose koek was nog niet op, want weer zeven minuten later kon de goaltune opnieuw worden ingestart. Kantelberg zette een corner vanaf rechts in tweede instantie voor, waarna Ken Leemans de bal met een boogje op de lat kopte. In de rebound had Amrabat weinig problemen om zijn hoofd tegen de bal te zetten.

Waar Roda JC klaar leek voor de genadeslag, kantelde het duel vijf minuten voor rust. Yulu-Matondo toonde zijn klasse door een hoge bal met zijn rechter knap te controleren en in diezelfde beweging hoog in de lucht met links raak te volleren: 3-2. Een klap die mentaal hard aankwam, want ook in de eerste fase na rust kon VVV-Venlo nauwelijks een vuist maken.

De 3-3 vijf minuten na rust vormde een logisch gevolg. De Venlose verdediging kreeg de bal niet weg uit het strafschopgebied, waar Oper uiteindelijk het meest attent was. Het leed was hiermee nog niet geleden, want in de 60e minuut kwamen de zuiderlingen zelfs op voorsprong. Al kon het doelpunt op het conto van Siebe Blondelle worden geschreven. De Belgische voorstopper timede verkeerd op een lange bal, waarna Yulu-Matondo (foto) uit zijn rug wegliep en de 3-4 binnenschoot.

Waar Roda JC het duel naar haar hand leek toe te hebben getrokken, boorde VVV-Venlo nieuwe kracht aan en met het eigen publiek achter zich, draaide de wedstrijd opnieuw. Een aanvallende thuisclub, verdedigende bezoekers. In de laatste tien minuten leidde dit tot een regen aan kansen. Marcel de Jong bracht op de doellijn met het hoofd redding op een kopbal van invaller Jason Oost, Marcel Meeuwis moest een poging net voor de witte streep wegkoppen en een laag schot van Oost in de 88e minuut ging rakelings naast de paal.

Er zou alsnog een doelpunt vallen, maar deze was afkomstig van een bezoekende voet. Mampuya wilde een lange bal onderscheppen, maar lanceerde zo onbedoeld Dieter Van Tornhout. De Belg stond koud in het veld, maar profiteerde optimaal van zijn vrije doorgang: 3-5. Een waar spektakelstuk kreeg daarmee een gelukkige winnaar in Roda JC.