zaterdag, 21. april 2007 - 22:12

Roermond op 3e positie in Misdaadmeter

Venlo

De gemeente Roermond heeft dit jaar de derde positie ingenomen in de jaarlijkse Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. De Midden-Limburgse gemeente stond vorig jaar nog op de vierde plek. Venlo neemt de 11 positie in (was 15), Maastricht plek 13, (was 14) en Heerlen zakt van de 11 naar 14, zo blijkt uit de lijst die zaterdag werd gepubliceerd.

Burgemeester Henk van Beers reageert teleurgesteld op de behaalde positie. ‘Met name zijn de hoge misdaadcijfers vervelend voor de mensen die de dupe zijn geweest van deze criminaliteit, daar gaat mijn eerste zorg en aandacht naar uit. Daarnaast is het onbevredigend dat, ondanks de grote inspanningen van de partners in de zorg- en veiligheidsketen, die inspanningen niet tot uiting komen in de cijfers’.

De misdaadmeter is een landelijk overzicht van de misdaadscores per gemeente. Bron hiervoor zijn de politiecijfers 2006. Dat Roermond de derde plaats inneemt op de misdaadmeter betekent niet dat Roermond de op twee na hoogste criminaliteitscijfers van Nederland heeft, maar dat de stad naar verhouding (de cijfers afgezet tegen het aantal inwoners) hoog scoort.

Ook korpsbeheerder (van de politie in Midden- en Noord-Limburg) Hubert Bruls spreekt over grootstedelijke problematiek in gemeenten zoals Roermond, Venlo, maar ook Weert en Venray. De afgelopen jaren heeft de politie samen met gemeenten en andere partners forse inspanningen geleverd om deze trend te keren, en dat zullen ze blijven doen. De AD-misdaadmeter laat echter opnieuw zien dat de politieregio Limburg-Noord een hoge werkdruk kent. Het signaal van korpschef Bryan Rookhuijzen, afgelopen maandag in Dagblad De Limburger, dat er zo’n 600 zaken als bijna onoverbrugbare werkvoorraad op de planken blijft liggen, laat ook zien dat de politie aan de grenzen komt van wat van dit korps in deze omvang verwacht kan worden. ‘We praten dan ook met Den Haag over mogelijkheden om een eventueel tijdelijk arrangement te creëren, waardoor we achterstanden in deze regio kunnen wegwerken’, aldus korpsbeheerder Hubert Bruls.
Provincie:
Tag(s):