vrijdag, 23. november 2007 - 19:51

Roermond wil 11 miljoen euro investeren in wijkontwikkeling

Roermond

De gemeente Roermond wil elf miljoen euro uitrekken voor wijkontwikkeling in haar gemeente, als de gemeenteraad in december akkoord gaat met het benodigde krediet. Wethouder Tilman Schreurs verwijst daarbij naar het project Martin Giessen in Swalmen, een sporthal met wijkaccommodatie in Herten en de aankoop van de Donderie in de wijk Donderberg.

Het project Martin Giessen is een brede maatschappelijke voorziening waarvoor een krediet van bijna 6 miljoen euro nodig is. Bij groen licht is het streven om nog in augustus 2008 met de bouw te beginnen, die dan een jaar later gereed zou kunnen zijn. Belangrijk voor Swalmen is dat tegelijk met plan Martin Giessen invulling wordt gegeven aan het centrum van Swalmen, waarbij de bibliotheek en het Algemeen Maatschappelijk Werk een plek krijgen in het oud-gemeentehuis.

Om te investeren in Herten ziet Roermond kansen voor een sporthal en een beperkte wijkaccommodatie. Hiervoor is een investering van ongeveer 4,4 miljoen euro nodig. Putkamp en directe omgeving wordt het kloppend hart van Herten. Als de gemeenteraad groen licht geeft, kan mogelijk nog in 2008 de eerste spade voor de nieuwe sporthal met wijkaccommodatie de grond in.

Als de gemeenteraad met het plan akkoord gaat, krijgt Roermond zijn vierde sporthal. De Jo Gerrishal is een dubbele sporthal. Daarnaast heeft het stadsdeel Swalmen een eigen sporthal. Gekeken naar de bevolkingsontwikkeling zal het inwoneraantal in het stadsdeel Herten toenemen. Dat betekent ook dat vraag en aanbod naar sporthalgebruik in Herten zal toenemen.

Om trefcentrum de Donderie in de Roermondse wijk Donderberg een nieuwe impuls te geven wil de gemeente het complex aankopen. Daar is bedrag mee gemoeid van € 634.000 euro. ,,Met het bestuur van de Stichting Wijkaccommodatie Donderberg plegen we overleg, ook over de toekomst. Alles gaat in goede samenspraak. De stichting heeft te kennen gegeven dat die bereid is om ook na 1 januari het beheer en de exploitatie voor haar rekening te nemen,� zegt wethouder Tilman Schreurs: ,,Het is verder bekend dat de ondernemers van het winkelcentrum ook druk doende zijn met plannen. Maar met de invulling van de Donderie hoeven we niet te wachten.�

Het college heeft al een principebesluit over de aankoop genomen. De gemeenteraad moet zich daar in december nog over uitspreken.
Provincie:
Tag(s):