vrijdag, 28. september 2007 - 14:16

Roofvogels in Axelse Watertoren

Axel

Tot en met zaterdag 27 oktober a.s. is in de Axelse Watertoren de tentoonstelling “Meesters van het luchtruim� te zien.Een interessante tentoonstelling over roofvogels en uilen die ons steeds weer fascineren door hun indrukwekkende vliegkunsten en hun jachttechnieken.

Ook in Zeeuws-Vlaanderen komen heel wat soorten roofvogels voor, zowel in de polders als in bosgebieden. Ze spelen een belangrijke rol in het tegengaan van plagen en het inperken van ‘schadelijke’ dieren als muizen, mussen en ratten.

In het kader van deze tentoonstelling heeft het bestuur van de watertoren valkenier Marina Bliek bereid gevonden om een aantal van haar roofvogels te showen aan het publiek.

Marina Bliek heeft een enorme liefde voor dieren in het algemeen, maar voor roofvogels in het bijzonder. Al bijna 20 jaar is ze geïnteresseerd in roofvogels en alles wat met valkerij, oftewel het jagen met een afgerichte roofvogel op natuurlijke prooien in de vrije natuur, te maken heeft.
Alle roofvogels zijn overigens in gevangenschap gekweekt. Er is dus niets aan de natuur onttrokken.

‘Het gaat veel verder dan een hobby’, zoals ze zelf zegt. ‘Het is een levenswijze die je leven beheerst en niet alleen dat van jezelf maar ook dat van andere gezinsleden.

Voor Marina geeft het feit dat ze elke dag weer met vogels bezig is, ze te laten vliegen, te verzorgen en te trainen, veel voldoening en inspiratie.
‘Als valkenier heb je de verantwoordelijkheid voor je vogel en voor de kwaliteit van zijn of haar leven want ondanks dat je een vogel in gevangenschap houdt, moet je er voor zorgen dat hij of zij een zo goed mogelijk leven leidt. Dat ben je verplicht aan de vogel’.

Op zaterdag 13 oktober a.s. is Marina Bliek dus te gast in de watertoren van Axel ! ’s Middags vanaf 14.00 uur showt zij diverse roofvogels aan het publiek en wordt men in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen op het gebied van roofvogels en valkerij.

De in totaal 17 roofvogels zijn allemaal van heel dichtbij te bekijken.
Zo zijn er o.a. de torenvalk, de slechtvalk, een hybride geer / sakervalk (een prachtige vogel om te zien), de grote Europese oehoe met geweldige klauwen, een bos- en een steenuil, Europese- en Amerikaanse buizerds, de rode wouw (een vogel met een bijzondere uitstraling) en een steppearend.

Of wat denkt u van zelf de stoute handschoenen aantrekken en een roofvogel op uw hand te laten zitten ? Ook voor kinderen is dat uiteraard een grote uitdaging.

Met name de jeugd is altijd uitermate geïnteresseerd in deze grote vogels en zo van dichtbij wordt het allemaal wel heel erg echt.

Als overtuigend bewijs krijgt u natuurlijk ruimschoots de gelegenheid om foto’s te nemen maar zorgt u er wel voor dat u uw camera niet vergeet !!
De roofvogels worden geshowd op het terrein links van de watertoren en zowel de tentoonstelling in de watertoren als de roofvogelshow is geheel gratis !

Voor nadere informatie over de activiteiten in en rond de watertoren : kijk ook eens op www.landvanaxel.eu
Provincie:
Tag(s):