dinsdag, 24. april 2007 - 23:23

Rooney schiet United in extra tijd voorbij Milan

Old Trafford vormde dinsdagavond het toneel van een schitterende eerste wedstrijd in de halve finale van de Champions League tussen Manchester United en AC Milan: 3-2. In de 91ste minuut maakte Wayne Rooney het winnende doelpunt. De aanvaller maakte daarmee de twee mooie goals van de andere uitblinker, Kaká, ongedaan.

Na vijf minuten spelen kreeg United via Rooney de eerste kans. De spits liep zich vrij in de zestien meter, maar zag zijn schot gekraakt door Alessandro Nesta. Uit de corner die volgde kopte Cristiano Ronaldo de bal tegen Milan-keeper Dida aan. De Braziliaanse doelman probeerde vervolgens de bal nog voor de lijn weg te werken, maar het leer belandde via zijn vingertoppen uiteindelijk toch in het doel: 1-0.

De bliksemstart gaf de thuisploeg vleugels. United speelde in een hoog tempo en dat resulteerde na een kwartier weer in een mogelijkheid. Aanvoerder Ryan Giggs legde de bal vanaf de rechterkant terug op Michael Carrick. Vanaf de rand van de zestien meter volleerde de middenvelder de bal op doel. Dida wist echter met een fraaie redding een tweede doelpunt te voorkomen.

De eerste mogelijkheid voor de gasten leverde meteen een doelpunt op. AC Milan liet zien over veel individuele kwaliteiten te beschikken. Na 22 minuten bediende Clarence Seedorf Kaká met een pass in het strafschopgebied. De behendige Braziliaan schoof de bal diagonaal voorbij Edwin van Sar en maakte de 1-1.

Het volgende gevaar van de ‘Mancunians’ kwam wederom van Ronaldo. De Portugees lanceerde een schot op doel, maar zag zijn inzet gekeerd worden. Niet veel later (37ste minuut, red.) kwamen de Zuid-Europeanen op een 1-2 voorsprong. Kaká omspeelde drie man (mede doordat Heinze en Evra tegen elkaar aanliepen) en bleef oog-in-oog met Edwin van der Sar koelbloedig. Bijna had de sterspeler twee minuten later weer gescoord. Van der Sar lag dit maal in de weg.

De ploeg van Alex Ferguson had vlak na de start van de tweede helft weer op gelijke hoogte kunnen komen. Carrick kon de bal (uit een corner) bij de tweede paal binnenlopen. Na een uur spelen was het uiteindelijk wel raak. Paul Scholes lepelde op de rand van de zestien meter de bal op prachtige wijze over de Milan-verdediging. Rooney ving de bal op zijn borst op en passeerde Dida: 2-2. Nog geen vijf minuten later kwam Manchester United bijna op voorsprong. Darren Fletcher vuurde een afvallende bal op Dida af, maar de goalie verwerkte het schot op katachtige wijze.

In het vervolg van de tweede helft bleven verdere ‘grote’ mogelijkheden uit. Beide ploegen leken op een gelijkspel af te stevenen, maar Rooney stak daar een stokje voor. De international schoot in blessuretijd de bal in de korte hoek binnen en tekende zo voor de 3-2. Door de overwinning heeft Manchester United volgende week woensdag (2 mei, red.) in het San Siro genoeg aan een gelijkspel. AC Milan daarentegen moet winnen om uitzicht te houden op de finale van 23 mei in Athene.