maandag, 12. november 2007 - 14:51

Rotterdam jongerenhoofdstad

Rotterdam

Rotterdam mag zich van het Europees Jeugdforum in 2009 jongerenhoofdstad van Europa noemen. Dat heeft de koepelorganisatie van Europese jongerenorganisaties op 10 november in Brussel besloten. Een resolutie die was opgesteld door jongerenvertegenwoordigers van de Nederlandse Nationale Jeugdraad werd met grote meerderheid door de algemene vergadering van het Europees Jeugdforum aangenomen.

Investeren in jongeren is investeren in de toekomst, en dat geldt zeker in Rotterdam: Rotterdam is namelijk de jongste stad van Nederland. Bijna een derde van de bevolking is jonger dan 28 jaar. Om die reden heeft het college Rotterdam in 2009 uitgeroepen tot Europese Jongerenhoofdstad.

"Maar", zegt burgemeester Ivo Opstelten, "je kunt als stad pas echt een jongerenhoofdstad zijn, als de jongeren zelf je die titel geven". Om die reden vroeg Opstelten het Europese Jeugdforum onlangs Rotterdam officieel te erkennen als Jongerenhoofdstad.

Wethouder Orhan Kaya (Cultuur en Participatie), die vanuit het college Rotterdam Jongerenhoofdstad 2009 coördineert, is blij met de erkenning. "Omdat we geloven dat een jaar voor jongeren alleen succesvol kan zijn als jongeren niet alleen vóór maar ook achter de schermen de hoofdrol spelen. Het motto is 'voor, door en met jongeren'."

De stichting Rotterdam European Youth Capital (REYC) zal de komende tijd 2009 verder gaan vormgeven. Jongeren zelf zullen voor een belangrijk deel bepalen wat er moet gebeuren. Programmadirecteur Henca Maduro, die in de aanloop naar de algemene vergadering in Brussel de lobby voor REYC voerde: "We hebben de afgelopen maanden Jongerenpanels samengesteld. Ik durf te stellen dat daarin elke Rotterdamse jongere vertegenwoordigd is. Die Jongerenpanels hebben bepaald welke thema's in 2009 centraal staan." Volgens de Europese jongerenvertegenwoordigers onderscheidt Rotterdam zich hiermee van andere initiatieven.

Rotterdam wil met Jongerenhoofdstad een nieuwe traditie starten. Veel Europese steden tonen belangstelling voor het initiatief. Rotterdam voert ook een lobby in Brussel om officiële erkenning door de Europese Commissie te krijgen.
Provincie:
Tag(s):