woensdag, 31. oktober 2007 - 23:16

Ruim 2000 leerlingen doen mee met anti-roken actie

Venlo

Donderdag 1 november gaat de klassikale niet-rokenwedstrijd Actie Tegengif weer van start in het hele land. De actrices Maryam Hassouni en Eva van de Wijdeven, beter bekend als Dunya en Desie zullen tussen 12.00 en 12.30 uur live het startsein geven voor de niet-roken wedstrijd. Op dat moment ondertekenen tienduizenden leerlingen verspreid door heel Nederland een niet-roken contract. In de regio Noord- en Midden- Limburg zijn dat ongeveer 2000 leerlingen uit 76 eerste en tweede klassen van 11 Voortgezet Onderwijs scholen.

Het doel van Actie Tegengif is enerzijds voorkomen dat jongeren beginnen met roken en anderzijds het terugdringen van het aantal jongeren dat experimenteert met roken. Deelnemende klassen gaan de uitdaging aan een half jaar niet te roken. Klassen, waarvan het aantal rokers in de klas daalt of gelijk blijft gedurende de wedstrijdperiode, maken kans op grote prijzen. Actie Tegengif wordt voor de negende keer door STIVORO georganiseerd.

De meeste volwassen rokers zijn begonnen met roken tussen hun 12e en 14e levensjaar. Hoe jonger mensen beginnen, hoe groter de kans dat ze blijven roken. De sociale groep waarin jongeren zich bevinden speelt een belangrijke rol bij de keuze om al dan niet te beginnen met roken. Een onderzoek van TNO Kwaliteit van Leven toont aan dat het percentage leerlingen dat begint met roken in de klassen die deelnemen aan Actie Tegengif, bijna driemaal zo laag is als in klassen die niet deelnemen!

Op donderdag 1 november ondertekenen alle deelnemende leerlingen, tussen 12.00 en 12.30 uur, het Actie Tegengif contract. De wedstrijdperiode loopt tot 1 mei 2008. Via Het doel van internet wordt live, door Dunya en Desie uit de populaire gelijknamige serie van de NPS, het startsein voor de wedstrijd gegeven. Klassen die een half jaar niet roken én een filmpje rond het thema ‘niet roken’ inzenden, dingen mee naar de Europese hoofdprijs: een weekend naar Barcelona met de hele klas! Daarnaast kunnen in elke provincie twee klassen een provincieprijs winnen.
Provincie:
Tag(s):