dinsdag, 21. augustus 2007 - 10:29

Ruim 23 miljoen voor bedrijven over de grens

Den Haag

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) stelt ruim 23 miljoen euro beschikbaar voor Nederlandse bedrijven die internationaal willen samenwerken op het gebied van innovatie en onderzoek. Van der Hoeven wil daarmee samenwerkingsverbanden ondersteunen met bedrijven uit Europa, de VS, Canada, Japan, Singapore, China, India, Indonesië, Maleisië, Zuid-Afrika, Brazilië, Zuid-Korea en Thailand. Het gaat om projecten die vernieuwend zijn voor Nederland of de positie van het bedrijfsleven in de ‘opkomende markten’ bevorderen en versterken.

Internationale, marktgerichte, technologische samenwerking is een manier om nieuwe kennis te ontwikkelen en toegang te krijgen tot nieuwe markten. Het geld dat minister Van der Hoeven beschikbaar stelt is voor twee subsidieregelingen: regeling Internationale Innovatieprojecten (15,6 miljoen) en de regeling Opkomende Markten (8 miljoen).

De subsidieregeling Internationale Innovatieprojecten is vooral bedoeld om nieuwe kennis te ontwikkelen waar Nederland behoefte aan heeft en waarmee nieuwe markten kunnen worden bereikt. Voorbeelden hiervan zijn een samenwerking tussen een Nederlands en Europees bedrijf om schonere dieselmotoren te ontwikkelen of een andere manier van bewaren van groenten in de koeling bij supermarkten zodat het langer goed blijft. De voorstellen kunnen dus uit alle sectoren komen. De projecten mogen maximaal drie jaar duren.

Met de subsidieregeling opkomende markten 2007 wil minister Van der Hoeven de technologische samenwerking tussen Nederlandse bedrijven en bedrijven uit Brazilië, China, India, Indonesië, Maleisië, Thailand, Zuid-Afrika en Zuid-Korea verder bevorderen. In totaal hebben al ruim 100 Nederlandse bedrijven gebruik gemaakt van deze regeling, waarvan meer dan de helft uit het midden- en kleinbedrijf komt.
Categorie:
Tag(s):