maandag, 8. oktober 2007 - 15:57

Ruim 370 miljoen euro voor Noord-Nederland

Minister Van der Hoeven stelt 80 miljoen euro beschikbaar om de regionale economie in Noord-Nederland, te weten de provincies Friesland, Groningen en Drenthe, verder te versterken. Dit geld komt uit het programma Pieken in de Delta. Het programma loopt tot en met 2010. Dit heeft het ministerie van Economische Zaken maandag bekendgemaakt.

Het Noorden stelt zelf ook nog eens 40 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast komt uit het nieuwe Europese programma voor regionale ontwikkeling voor de komende zeven jaar in totaal bijna 250 miljoen euro beschikbaar; daarin is het bedrag aan cofinanciering vanuit het Rijk inbegrepen.

Minister Maria van der Hoeven en de voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, Commissaris van de Koningin van Friesland, de heer Ed Nijpels, hebben voor beide programma´s op 8 oktober 2007 in Oranjewoud de aftrap gegeven tijdens de startbijeenkomst Koers Noord, op weg naar Pieken. Zij tekenden hiervoor tevens een convenant.

Pieken in Noord-Nederland
Het nieuwe programma Koers Noord, op weg naar Pieken, dat gezamenlijk door het Ministerie van Economische Zaken en Noord-Nederland is opgesteld, is onder andere bestemd voor de `pieken´ energie, watertechnologie en sensortechnologie.

Piekengeld
Het piekengeld beslaat in totaal 120 miljoen euro, 80 miljoen van Economische Zaken en 40 miljoen van de noordelijke provincies. Met behulp van dit geld kunnen bedrijven de kennis die zij hebben toepassen en nog verder verbeteren. Dit bevordert de concurrentiekracht, het vernieuwend vermogen en de winstgevendheid.

De ongeveer 250 miljoen euro vanuit het Rijk en het Europees programma voor regionale ontwikkeling mag onder andere worden ingezet als cofinanciering voor de projecten uit Pieken in de Delta. Noord-Nederland is het laatste programma binnen Pieken in de Delta maar wel het grootste.
Categorie:
Tag(s):