dinsdag, 10. juli 2007 - 22:44

RWD en NAP willen kilometerteller-fraude aanpakken

Groningen

Stichting NAP en de RDW pakken het probleem met kilometertellerfraude aan. 'Te veel betalen voor een tweedehands auto, onverwachte reparaties en een lage restwaarde bij total loss. Dit zijn enkele gevolgen van kilometerstandfraude', aldus Rob van Gijzel, voorzitter van de stichting Nationale Auto Pas (NAP).

'Naar schatting worden jaarlijks bij zo'n 400.000 auto's de kilometerstand teruggedraaid. Hierbij praten we over een fraudebedrag van zo'n 250 miljoen euro. Inclusief gevolgschade kan dit bedrag oplopen tot 800 miljoen', aldsu Van Gijzel.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de RDW en de stichting NAP gevraagd een plan te ontwikkelen voor een sluitende registratie van kilometerstanden. Op 10 juli 2007 is een gezamenlijk voorstel aangeboden aan verkeersminister Eurlings. In het rapport adviseren beide instanties om een verplichte registratie van kilometerstanden in te voeren die op meerdere momenten tijdens de levensloop van het voertuig wordt geactualiseerd. Dit om onjuiste tellerstanden bij aankoop te signaleren.

Op dit moment vindt centrale registratie van kilometerstanden plaats tijdens de APK-keuring. De RDW en de stichting NAP bevelen aan om daarnaast de kilometerstanden ook door de voertuigbranche te laten registreren bij overschrijving, tenaamstelling, opname in bedrijfsvoorraad, bij inbouw van een tachograaf, snelheidsbegrenzer of LPG-installatie en bij reparatie en onderhoud in de voertuigbedrijven. Bij verkoop van zakelijke auto's zal ook die kilometerstand verplicht geregistreerd worden.
Kortere intervallen tussen de registratiemomenten zorgt er voor dat het terugdraaien van kilometerstanden meer opvalt.
Categorie:
Tag(s):