zaterdag, 15. september 2007 - 10:17

Scanner-luisteraars nemen afscheid in hartje Amsterdam

Amsterdam

Vrijdagavond kwamen in het centrum van Amsterdam tientallen scannerluisteraars bijeen om voor het laatst met z’n allen nog een keer het politienieuws via de scanner te kunnen volgen. Vanaf 1 oktober gaat de politie van Amsterdam/Amstelland, als laatste korps in Nederland, voorgoed over op C2000.

Dit gesloten communicatiesysteem is voor scannerbezitters niet meer af te luisteren. Het netwerk is alleen bedoeld voor hulpverleners die nu sneller en efficiënter hun werk kunnen doen. Ook kunnen criminelen niet langer meeluisteren.

Doordat C2000 is beveiligd, kunnen ook journalisten niet langer meeluisteren met de communicatie tussen de hulpverlenende instanties. Journalisten missen daardoor een voor hen belangrijke informatiebron. Om de media toch zo snel mogelijk te kunnen informeren over relevante zaken hebben vrijwel alle veiligheidsregio’s inmiddels een persalarmeringssysteem ingevoerd. De hulpdiensten zelf zijn verantwoordelijk om dat goed te organiseren. Het ministerie heeft de veiligheidsregio's hier ook al eerder op gewezen.

Afgelopen week maakte de Nederlandse Vereniging voor de Journalisten (NVJ) bekend dat er een p2000 pilotversie komt voor journalisten. Dit systeem, een oproepsysteem per semafoon, wordt aangestuurd door een meldkamer en moet journalisten waarschuwen bij calamiteiten. Veel journalisten vrezen dan ook dat het systeem niet werkt omdat je afhankelijk blijft van wat de meldkamer naar buiten wil en kan brengen.
Provincie:
Tag(s):