maandag, 3. september 2007 - 14:08

Scheper Ziekenhuis wil ondervoeding tegen gaan

Emmen

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen is een nieuw project gestart om ondervoeding tegen te gaan. Onderzoek toont aan dat 25 tot 40% van de patiënten die in ziekenhuizen worden opgenomen, ondervoed zijn, slechts de helft daarvan wordt herkend en optimaal behandeld. Daarom is op de afdeling interne geneeskunde van het Scheper Ziekenhuis een project gestart dat ondervoeding op een effectieve manier wil bestrijden.

Vanaf 27 augustus worden de patiënten bij opname gescreend op ondervoeding met behulp van de zogenaamde SNAQ (Short Nutritional Assesment Questionnaire). Dit is een korte vragenlijst waarmee op een snelle manier gekeken kan worden of iemand ondervoed is. Als er wordt geconstateerd dat de patiënt ondervoed is, krijgt deze drie keer per dag een energie- en eiwitrijk tussendoortje, zoals bijvoorbeeld roomijs, chocolademelk of een saucijzenbroodje. Ook krijgt de patiënt energierijke hoofdmaaltijden. Bij ernstige ondervoeding gaat de diëtist bij de patiënt langs.

Uit onderzoek blijkt dat een goede voedingstoestand kan zorgen voor verlaging van de kans op complicaties, zoals decubitus (doorliggen) en infecties. Ook de wondgenezing is beter. Deze factoren dragen bij aan een kortere ligduur voor de patiënt. Kortom, wie beter eet wordt sneller beter!
Provincie:
Tag(s):