maandag, 21. mei 2007 - 9:22

Schitterend fotoboek 75 jaar IJsselmeer / Afsluitdijk

Afsluitdijk

28 mei 2007 is het 75 jaar geleden dat de Afsluitdijk werd gedicht. De Zoute Zee werd het Zoete Meer. Ter gelegenheid van dit jubileum zal van fotograaf Bert Verhoeff een fotoboek verschijnen, geïnspireerd op het boek "Langs de Zuiderzee" van Jac. P. Thijsse, de oprichter van Natuurmonumenten en schrijver van de beroemde Verkadealbums. Volkskrantjournalist Rolf Bos schrijft de begeleidende teksten.

Bert Verhoeff heeft bijna een eeuw later dezelfde weg rond het IJsselmeer gefietst en bewandeld als Thijsse voor diens boek uit 1914. Ook voer de fotograaf mee met één van de laatste vissersboten, met de vele plezierjachten, fotografeerde hij het skûtsjesilen en de wind- en kitesurfers, bezocht hij de oude Zuiderzeestadjes, de nieuwe polders en de vele dijken en strandjes rond het meer. Hij maakte luchtfoto's en fotografeerde de skyline van elk stadje.

Tijdens deze persoonlijke zoektocht op en rond Het Meer ging Verhoeff op zoek naar de veranderingen die het IJsselmeergebied heeft ondergaan sinds Jac. P. Thijsse dit gebied beschreef. Toen duizenden vissersboten tegen nu nog vijftig en een gigantische toename van de pleziervaart.

Het Hollandse Licht, met steeds wisselende wolkenvelden dat volgens sommigen door de inpoldering veranderd is, werd steeds op dezelfde plek tussen Hoorn en Edam gefotografeerd.

Journalist Rolf Bos, verantwoordelijk voor de begeleidende teksten, zocht mensen op die een eigen verhaal over het Meer te vertellen hebben zoals de man die nog meegewerkt heeft aan de Afsluitdijk, de visser, de eigenaar van een botter, de boer, de kapitein van een reddingsboot.
Provincie:
Tag(s):