maandag, 26. november 2007 - 13:06

Scholieren opnieuw de straat op

Amsterdam

Ondanks de oproep van LAKS om maandag gewoon weer naar school te gaan, braken er in Nederland opnieuw protesten uit van scholieren. In Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Leiden en andere steden gingen leerlingen de straat op uit protest tegen de 1040-urennorm.

In Amsterdam heeft de mobiele eenheid (ME) van de politie ruim tweeduizend scholieren naar het Museumplein gedreven. De groep trok door de stad en verrichtte diverse vernielingen. Inmiddels is er rond 13.00 uur door de politie rond het Concertgebouw een waterkanon ingezet om de groep scholieren uiteen te drijven omdat zij het verkeer tegenhielden. Twee agenten zijn gewond geraakt en 14 betogers zijn gearresteerd, aldus een woordvoerder van de politie.

In Den Haag hebben zich voor de Tweede Kamer gebouw ruim honderd scholieren verzameld. Enkelen van hen gooiden eieren naar de hoofdingang van de Kamer.

In de regio Haarlem voeren scholieren ook op diverse plaatsen actie. In Haarlem, Hoofddorp en IJmuiden gingen honderden jongelui de straat op om te protesteren tegen de 1040 urennorm. Rond 13.00 uur stonden er ongeveer 800 scholieren op de Grote Markt in Haarlem.

Ongeveer 50 politiemensen zien op de diverse plaatsen toe op een ordelijk verloop van de acties. Er zijn drie scholieren aangehouden. Op dit moment zijn nog geen bijzonderheden over aanhoudingen bekend.

In de rest van Nederland blijft het op dit moment bij kleine groepjes leerlingen die de straat op gaan uit onvrede.

De leerlingen hebben vrijdag eveneens geprotesteerd tegen de plannen van het kabinet.
Provincie:
Tag(s):