maandag, 17. september 2007 - 12:10

Sexsite surfers gevoeliger voor internetverslaving

Rotterdam

Volwassenen die op internet zoeken naar sexsites hebben de grootste kans op het ontwikkelen van een verslaving van het internetgebruik. Nederland telt ongeveer 60 à 70.000 volwassenen die dwangmatig internet gebruiken. Het betreft vooral jongere volwassenen die meer dan 35 uur per week online zijn.

Tot deze conclusie komt IVO-medewerker Gert-Jan Meerkerk in zijn onderzoek dat hij uitvoerde onder auspiciën van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Vooral internetgebruikers die veel tijd besteden aan het zoeken naar online erotica, gamen en het gebruiken van chatprogramma’s hebben een grotere kans om verslaafd te worden aan het internet. Verder blijken vooral mensen met een lage emotionele stabiliteit, snel prikkelbaar, angstig en nerveus, gevoelig te zijn voor het ontwikkelen van dwangmatig internetgebruik. Dat geldt ook voor impulsieve mensen. Dat zijn mensen die de neiging hebben direct op prikkels te reageren zonder stil te staan bij eventuele negatieve gevolgen.

Ten opzichte van de totale groep internetgebruikers gaat het slechts om een kleine minderheid, namelijk 1%. Door het grote aantal internetgebruikers betreft het uiteindelijk echter een grote groep vooral jongere mensen. De mogelijk ernstige gevolgen voor de verdere ontwikkeling van deze jong volwassenen maken dat dwangmatig internetgebruik onder jongeren bijzondere aandacht vraagt. Meerkerk hoopt dat zijn onderzoek bijdraagt aan een verdere onderkenning van het probleem en een stimulans vormt tot de ontwikkeling van hulpaanbod.
Categorie:
Tag(s):