donderdag, 9. augustus 2007 - 13:50

Silentium, de schoonheid van stilte

Nijmegen

Van 28 september 2007 t/m 30 maart 2008 loopt het project ‘Silentium’ in Museumpark Orientalis. Met het project toont Orientalis de ‘schoonheid’ van de stilte.Uitgangspunt vormt de fotografie van Annie van Gemert. Naast deze fototentoonstelling worden diverse ervaringen en flankerende activiteiten georganiseerd.

Zoals gezegd toont Museumpark Orientalis met het project ‘Silentium’ de ‘schoonheid’ van de stilte. Stilte, concentratie, meditatie, afzondering, inkeer, ascese: een thema dat in alle grote culturen van de wereld een fundamentele rol speelt. Natuurlijk in het christendom, substantieel ook in het Boeddhisme en ook in de wereld van de islam. In stilte zijn de grote tradities onlosmakelijk met elkaar verbonden.

In een flankerend, intercultureel programma biedt Museumpark Orientalis bijzondere ervaringen, waarin aspecten van de stilte en het spiritueel-ascetische leven in de verschillende culturen en religies aan bod komen. Het publiek kan meedoen aan meditaties, workshop fotografie, lezingen, activiteiten en ontmoetingen. Laat u zich ook verrassen door een van onze arrangementen. Ook aardsere aspecten verbonden met het kloosterleven hebben daarin een plaats.

Uitgangspunt van ‘Silentium’ vormt de fotografie van de succesvolle Nederlandse fotografe Annie van Gemert. Uit haar serie foto’s van Nederlandse kloosterlingen toont Museumpark Orientalis de mooiste. Ingetogen, sobere zwart-wit foto’s waarin de verstilling en het tijdloze haast voelbaar zijn, zijn kenmerkend voor de stijl van Annie van Gemert. De statige architectuur van de kloostergebouwen, de lange serene gangen, de grote kapel, de kapittelzaal, de sacristie en de ommuurde kloostertuin herinneren aan de periode dat de kloosters massaal werden bewoond. De moderne tijd spreekt uit foto's van jonge religieuzen die recent zijn ingetreden en van oudere kloosterlingen die in een kleine communiteit of in een kloosterbejaardenoord wonen. Prachtige sfeerbeelden van monniken en nonnen die hun dagelijkse werkzaamheden uitvoeren, portretten van jonge en oude religieuzen, foto’s van het ascetische leven. Dit verborgen leven ervaar je in Museumpark Orientalis.

Met ‘Silentium’ voegt Orientalis wederom een andere kijk op haar vernieuwende visie van Open Your Mind!

Open donderdag 27 september zal, ‘Silentium’, op een passende manier geopend worden, voorafgaand zal er een persconferentie plaatsvinden. Vanaf 28 september is het voor het publiek geopend.
Provincie:
Tag(s):