donderdag, 8. november 2007 - 15:39

Situatie kraakpand volgens politie wel gevaarlijk

Amsterdam

Volgens de politie Amsterdam Amstelland hebben krakers vorige week wel degelijk een gevaarlijke constructie achtergelaten in een kraakpand aan de Kerkstraat. Vandaag, donderdag 9 november liet commissaris Hans Schönfeld van de korpsleiding de bijbehorende feiten en foto’s gepresenteerd in de raadscommissie Algemene Zaken. Beweerden de krakers eerder in de media dat de politie loog over de constructie die was aangetroffen, op basis van de nu openbaar gemaakte gegevens blijkt het tegendeel.

De commissaris is van mening dat de foto's voor zich spreken. De zogenaamde extra plafondconstructie bestaande uit onder andere bedspiralen zou niet bedoeld zijn als dakversterking. Volgens de krakers zou de installatie ook bedoeld zijn geweest voor het inwerking stellen van een brandblusser. Maar volgens de commissaris is dit onzin; dan had het mechanisme daar direct aan verbonden moeten zijn.

De constructie van de Kerkstraat is al de tweede waar de politie dit jaar na een ontruiming op stuitte. In maart hadden krakers in een pand in de Bilderdijkstraat ook al een gevaarlijke constructie gefabriceerd. Achter een metalen deur waren twee jerrycans boven elkaar opgehangen. Als collega’s de deur met een slijptol hadden geopend, had het geheel kunnen ontploffen, zo heeft het NFI inmiddels objectief vastgesteld. Dat er geen slachtoffers vielen is te danken aan het feit dat de politie niet via de deur, maar door een gat in de muur naar binnen ging. Schönfeld heeft ook de foto’s van dit mechanisme aan de gemeenteraad gepresenteerd.

Een nieuwe groep krakers, een internationale groep is actief. Krakers komen uit Polen, Ierland, Engeland, Frankrijk, Duitsland en Australië. En anders dan de traditionele krakersgroepen, die vanwege hun eigen woningbehoefte kraken, houden zij zich aan geen enkele spelregel. Volgens de commissaris veroorzaken deze groepen veel schade in de gekraakte panden. Na de laatste ontruimingen is er discussie ontstaan over de vraag of er een kraakverbod moet komen in ons land.
Provincie:
Tag(s):