woensdag, 18. april 2007 - 9:08

Slapen als Zorro

Nijmegen

Op 2 mei organiseert de Apneu vereniging voor de regio Gelderland/Oost Noord-Brabant een informatieavond over slaapmaskers. De maskers worden gebruikt door mensen die ’s nachts hevig snurken en daarbij af en toe gedurende korte tijd stoppen met ademhalen. Deze vorm van apneu is bekend als OSAS: Obstructief Slaap Apneu Syndroom.

Mensen met OSAS hebben meer kans op hoge bloeddruk, hartfalen, een infarct, diabetes en nog verschillende andere aandoeningen. Gelukkig kunnen de symptomen van OSAS tegenwoordig worden tegengegaan. Het probleem is vaak te voorkomen door ’s nachts te slapen ‘als Zorro’, oftewel een masker te dragen. Het over neus en mond geklemde masker is aangesloten op een zogenoemde CPAP-machine, die voor een continue luchtdruk zorgt.

In Nederland hebben naar schatting 4 % van de vrouwen en 9 % van de mannen boven de 40 jaar
last van OSAS.

De Apneu vereniging beschikt over een ‘maskerraad’ van ervaringsdeskundigen. De leden van deze raad zullen tijdens de bijeenkomst vragen van apneu patiënten beantwoorden. Zo kunnen problemen met de maskers gezamenlijk worden besproken en kan er informatie worden uitgewisseld over de nieuwste apparatuur.

Tijdens de avond komen ook andere apneu-onderwerpen aan bod. Er is bovendien aandacht voor de gevolgen voor de partners van apneu-patiënten.

Informatiebijeenkomst van de Apneu vereniging regio Gelderland/Oost Noord-Brabant, tevens lotgenotencontact. Centraal thema: slaapmaskers. Plaats: Aula (C08) van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Weg door Jonkerbos 100, Nijmegen.
Provincie:
Tag(s):